"Va multumim pentru raspunsul dvs. la scrisoarea deschisa din 6 aprilie a.c. avand ca subiect solicitarea societatii civile pentru finalizarea urgenta a cercetarilor referitoare la masacrul din decembrie 1989 si la fratricidul din iunie 1990", afirma Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, si vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini.
"Ascunderea adevarului si tergiversarea finalizarii acestor cercetari incepute acum 17 ani de diferite comisii ale Parlamentului Romaniei, a reprezentat o sfidare fata de societatea romaneasca si fata de memoria victimelor(...) Stimate Domnule Ministru, ne exprimam convingerea ca vinovatii pentru masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990 vor raspunde in fata Justitiei pentru aceste crime teribile, unice in istoria caderii comunismului", continua Sorin Iliesiu.
"Pentru a preveni impiedicarea Justitiei de catre cei care vor fi trimisi in judecata, va solicitam urmatoarele: a). paza si protectia speciala a d-lui gen. Dan Voinea si a familiei dansului; b). paza militara a probelor Justitiei pentru prevenirea disparitiei sau distrugerii acestora; c). excluderea oricaror forme de corupere a Justitiei.
Va solicitam sa stabiliti, in consens cu d-l general-magistrat Dan Voinea, datele-limita la care vor fi publicate concluziile cercetarilor. Va solicitam sa faceti publice aceste date printr-un comunicat de presa".
"Stimate Domnule Franco Frattini - vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru Justitie, Avand in vedere ca Uniunea Europeana are nevoie de o Romanie curata, vindecata de urmarile crimelor dictaturii comuniste, va solicitam sprijinul pentru rezolvarea cererilor noastre exprimate in aceasta scrisoare (...) Stimate Domnule Frattini, va solicitam sa sprijiniti eforturile Justitiei din Romania pentru finalizarea cercetarilor referitoare la crime care par astazi de necrezut, crime care au zguduit Europa sfarsitului de secol XX - cel mai sangeros din istorie (...) Stimate Domnule Frattini, ajutati-ne sa exorcizam demonii trecutului pentru a-i impiedica sa patrunda in viitor", se incheie scrisoarea lui Sorin Iliesiu, vicepresedinte al Aliantei Civice si initiatorul apelurilor pentru aflarea adevarului referitor la masacrul din decembrie 1989 si iunie 1990. (D.E.I.)