Deputatul Nicolae Paun, presedintele Partidei Romilor, cere scoaterea cuvintului „tigan" din dictionare, sub motiv ca ar fi insultator pentru romi.

Indirjitul aparator al onoarei tiganilor a inceput prin a fi un personaj pitoresc si controversat, cunoscut in lumea pietelor din sectorul 5 al Capitalei sub numele de Nicki Scorpion. Adept al discriminarii pozitive a romilor, Paun a cerut locuri de scolarizare fara examen pentru romii care vor sa urmeze cursuri preuniversitare sau universitare, cu conditia ca acestia sa lucreze apoi timp de cinci ani in comunitatile de romi. Seful Partidei Romilor a mai solicitat in Parlament ca televiziunile si posturile de radio publice sa faca emisiuni in limba romani. Propunerile lui Paun i-au scos din pepeni pe multi dintre romanii care considera ca asemenea masuri de discriminare pozitiva „le-ar da nas tiganilor". Acestia fac parte din categoria celor care cred ca ar trebui luate masuri drastice, inclusiv prin inasprirea pedepselor cu inchisoarea, impotriva stranepotilor lui Vasile Porojan, ca sa-si mai domoleasca apucaturile antisociale. Cu ale cuvinte, puscariile ar fi institutiile cele mai potrivite pentru educarea si mai ales pentru asa-numita „reinsertie sociala" a tiganilor. Ca sa nu fiu acuzat ca scriu in necunostinta de cauza, precizez ca timp de cinci ani am fost profesor intr-un sat din judetul Dimbovita, populat in proportii egale de romani si de tigani. Incepind de atunci m-am vindecat de prejudecati in privinta concetatenilor nostri de etnie roma. Nu mi-am schimbat parerea dupa 1990, in pofida reportajelor inflamante despre tigani difuzate de televiziuni. Daca chiar vrem ca tiganii sa se integreze in societate, nu ajunge sa spunem, ipocrit, ca ar trebui facut ceva pentru ei, saracii, ca si ei sint oameni, ci sa acceptam legiferarea unor astfel de masuri, de discriminare pozitiva, care par niste favoruri.

Le dau dreptate si celor care, auzind ce vrea Nicolae Paun pentru tigani, au replicat ca o asemenea discriminare pozitiva ar trebui sa li se aplice si romanilor din familiile sarace, care n-au acces la instructie. Asta insa nu e treaba sefului Partidei Romilor, ci a parlamentarilor romani.

In grija lui pentru demnitatea tiganilor, deputatul a ajuns la absurditati. Vrea, imaginati-va, sa eliminam din dictionare cuvintul „tigan" si rudele sale. Evreii, citi mai sint in Romania, nu s-au gindit sa ceara scoaterea cuvintului „jidan" din dictionare, desi termenul a devenit absolut insultator, spre deosebire de „tigan" care, a fost, pina de curind, singura denumire autohtona pentru reprezentantii etniei romilor. Nici italienii n-au cerut eliminarea cuvintului „broscar" din DEX. E drept ca ungurii nu pot cere radierea substantivului „bozgor", fiindca acesta nu exista in dictionare. Dupa parerea mea, ar trebui introdus: pentru asta sint facute dictionarele. Asta si spre stiinta distinsului deputat Paun.