Ministrul roman de Externe, participant la reuniunea NATO unde a fost anuntata organizarea summitului in Romania, a declarat ca tara noastra sprijina scutul antiracheta din estul Europei.

Summitul NATO de anul viitor va fi organizat la Bucuresti, a anuntat ieri, la Oslo, secretarul general al Organizatiei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, cu ocazia reuniunii ministrilor de externe ai tarilor membre. „Urmatorul summit al Aliantei va avea loc la Bucuresti. Sint foarte fericit sa anunt aceasta decizie. Sint bucuros ca autoritatile romane vor organiza un summit atit de important", a spus secretarul general al NATO.

Scheffer a spus ca „guvernul roman a avut amabilitatea de a oferi Bucurestiul pentru gazduirea urmatorului summit. Am discutat despre aceasta chestiune si in cursul vizitei mele la Bucuresti" (in noiembrie 2006 - n.r.). Anuntul facut de Scheffer pune capat speculatiilor conform carora lideri NATO ar fi ezitat sa anunte organizarea summitului la Bucuresti din cauza situatiei politice nesigure din tara noastra.

Ministrul de Externe al Romaniei, Adrian Cioroianu, a declarat, la Oslo, ca presedintele american, George W. Bush, nu a inclus Romania in turneul din iunie in estul Europei, deoarece stia ca va vizita Bucurestiul cu ocazia summitului NATO, anul viitor.

Date posibile: 2-4 aprilie

Va fi primul summit de acest nivel pe care il va organiza Romania, singura manifestare de o anvergura oarecum apropiata reprezentind-o Sommetul Francofoniei din 2006. Bucurestiul va deveni astfel, dupa Praga si Riga, a treia capitala fost comunista care va gazdui o intilnire la virf a liderilor Aliantei.

Conform unui oficial NATO citat de AFP, intrunirea la nivel inalt ar putea avea loc la 2-4 aprilie, anul viitor.

Extindere de scut

Tot la Oslo, ministrul roman de Externe a anuntat ca tara noastra considera necesara initiativa americana de instalare a scutului antiracheta in Europa de Est. De asemenea, Cioroianu a anuntat ca Romania se alatura statelor care sustin completarea acestui scut cu unul al NATO, care sa protejeze si sud-estul Europei. „Ne-am aflat printre cei care au sustinut principiul indivizibilitatii securitatii Aliantei, in sensul ca scutul american, gindit pentru a proteja Alianta in fata rachetelor cu raza lunga de actiune, sa fie completat cu un scut al NATO, care sa se opuna la rigoare rachetelor cu raza scurta si medie", a declarat ministrul.

Potrivit ambasadorului ceh la NATO, citat de AFP in luna martie, scutul american nu va proteja si estul Romaniei, Grecia, Turcia si Bulgaria, de aceea fiind necesar un scut suplimentar.

Dialog cu Rusia

Romania a sustinut, pe de alta parte, necesitatea „unui dialog cit mai consecvent cu Rusia referitor la scut", conform ministrului Cioroianu, „pentru a elimina prejudecatile legate de acest necesar scut antiracheta". Montarea elementelor scutului antiracheta american in Cehia si Polonia a generat reactii foarte dure din partea Moscovei, presedintele Vladimir Putin declarind chiar ca, din aceasta cauza, „riscul de pagube reciproce, chiar o distrugere reciproca, este in crestere". SUA sustin ca scutul nu are in vedere un eventual atac cu rachete din Rusia, ci din Orientul Mijlociu.