Fostul ministru de externe Abdullah Gül va deveni presedintele Turciei, chiar daca va fi nevoie de mai multe tururi de scrutin.

Parlamentul turc a inceput ieri procedura de votare a unui nou presedinte al tarii, dar nu se stia inca daca pina seara urma sa se obtina un rezultat concludent, in conditiile in care Partidul Republican al Poporului (PRP) a anuntat ca va boicota alegerile. Membrii PRP acuza partidul de guvernare, AK (Justitie si Dezvoltare), ca nu i-a consultat in privinta candidaturii fostului ministru de externe Abdullah Gül. Partidele seculariste doresc sa opreasca obtinerea presedintiei de un membru al partidului AK, cu inclinatii islamiste. AK detine 350 de mandate din cele 550 de locuri ale parlamentului turc, dar pentru alegerea presedintelui din primul tur este nevoie de 367 de voturi.

Gül, mai devreme sau mai tirziu

AK incerca sa obtina sprijinul partidelor Tara Mama si Calea Dreapta, care detin 24 de voturi in parlament, pentru a-si asigura votarea candidatului din primul tur, dar si acestea au anuntat ca vor boicota votul. Daca nu vor fi obtinute voturile necesare, la al treilea tur de scrutin din parlament, pe 9 mai, va fi suficienta obtinerea unei majoritati simple, pentru desemnarea presedintelui turc.

Sotie cu val

Daca Abdullah Gül va fi ales, el va deveni primul presedinte provenit dintr-un partid islamist al Turciei. Sotia sa poarta chiar valul islamic, in tara in care Mustafa Kemal Atatürk a pus bazele statului secular, interzicind purtarea insemnelor musulmane in institutiile oficiale. Dupa nominalizare, candidatul si-a declarat insa angajamentul de a respecta principiile seculare ale statului turc.