Ca si in 2004 la Debrecen, Romania s-a aflat pe treapta a doua in proba feminina de individual compus din cadrul Campionatelor Europene de la Amsterdam.

Dupa bronzul cucerit la Mondialele de la Aarhus in proba de individual compus, Sandra Izbasa ,,a recidivat’’ la Europenele de la Amsterdam, unde a urcat pe treapta a doua a podiumului. Cu un total de 59,900 puncte, eleva antrenorului Nicolae Forminte a fost devansata de italianca Vanessa Ferrari (61,075). Desi s-a aflat pe podium tot concursul, ratarea de la sol a privat-o pe Steliana Nistor de medalie, romanca terminind concursul pe locul patru (58,175). Bronzul a fost cucerit ,,pe ultima suta de metri’’ de ucraineanca Alina Kozich (59,300).

Vanessa Ferrari si-a pastrat titlul

Lupta pentru titlul european absolut s-a dat intre italianca Vanessa Ferrari, Sandra Izbasa si Steliana Nistor si ucraineanca Alina Kozich. Romancele pareau sa fie avantajate de tragerea la sorti, ele incepind concursul la aparatele mai slabe: sarituri (Nistor) si paralele (Izbasa). Cu exercitii modeste ca valoare, dar executate corect, Nistor ocupa locul patru la finalul primei rotatii, in timp ce Izbasa era pe pozitia a 6-a. Pentru Sandra, urmau insa ,,punctele ei forte’’, solul si barna. Cu 15,475, respectiv 15,625, Izbasa reusea, dupa a treia rotatie, sa urce pe primul loc in clasamentul provizoriu, inaintea principalei sale rivale Vanessa Ferrari.

Nistor a cazut de pe birna

De partea cealalta, Nistor, dupa o evolutie buna la paralele, notata de arbitre cu 15,425, a ratat la birna, astfel ca inaintea ultimului aparat se afla pe pozitia a treia.

Titlul urma sa se decida la ultimul aparat, la care Sandra evolua la sarituri- aparat la care nu detine un exercitiu prea valoros, Ferrari la paralele-punctul ei forte si Nistor la sol- unul din aparatele preferate. Cu dureri mari la glezne, «temperate» cu ajutorul unui spray dat de medicul german, Izbasa a reusit sa-si execute saritura pentru care a primit doar 14,475. De partea cealalta, cu o evolutie fara greseala la paralele, italianca a reusit sa-i ,,fure’’ aurul Sandrei. Inca suparata dupa ratarea de la barna, Nistor a gresit si exercitiul de la sol, cazind la cea de-a treia diagonala, astfel ca a pierdut bronzul, in favoarea ucrainencei Alina Kozich. Ea are sansa sa se razbune, duminina, in finalele de la paralele, sol si barna, in timp ce Izbasa isi poate imbogati palmaresul cu alte medalii la sarituri, sol sau barna.