Coalitia anti-Basescu pare sa fi preluat initiativa politica demarand in forta seria mitingurilor impotriva presedintelui suspendat. Mesajul lansat de PSD este "razgandacul politic" cu trimitere directa la refuzul lui Traian Basescu de a mai demision
Coalitia anti-Basescu pare sa fi preluat initiativa politica demarand in forta seria mitingurilor impotriva presedintelui suspendat. Mesajul lansat de PSD este "razgandacul politic" cu trimitere directa la refuzul lui Traian Basescu de a mai demisiona, desi anuntase ca o va face dupa cel mult cinci minute dupa ce Parlamentul il va suspenda. Liderul social-democratilor crede ca va fi o campanie moderata insa se prefigureaza deja atacuri virulente din ambele tabere. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, se declara detasat de soarta lui Basescu 5 minute precizand ca se concentreaza pe nevoile imediate ale cetateanului. Partenerii politici anti-Basescu isi nuanteaza pozitia fata de suspendarea sefului statului. Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs critica decizia Uniunii de a nu-l sprijini pe Basescu la referendum. (M.T.)
Geoana: "Votati DA la referendum!"
"N-am crezut in viata mea de pesedist ca am sa spun vreodata sa votati DA. Acum va spun: Votati DA la referendumul pentru demiterea lui Basescu!", a declarat ieri, Mircea Geoana la primul miting electoral al campaniei sustinute de PSD pentru demiterea lui Traian Basescu. In mijlocul a 3000 de oameni adunati la Craiova, in sala de Cultura a Studentilor, Mircea Geoana a indemnat electoratul sa se duca la vot si a scandat la unison cu manifestantii - "Azi la Craiova, maine la Cotroceni!". PSD are de gand sa organizeze un alt mitig de anvergura, martea viitoare. De 1 Mai, conducerea pesedista are de gand sa stranga in Capitala peste 21.000 de persoane.
"Razgandacul politic"
Geoana l-a atacat dur pe presedintele suspendat pentru decizia sa de a nu mai demisiona in cele cinci minute promise de la votul de suspendare dat de Parlament. "Acum, ca tot a venit primavara, s-a inventat o noua specie politica! Este vorba despre razgandacul politic", a spus Geoana. Presedintele PSD a calculat ca, pana in momentul discursului pe care l-a sustinut in sala mare a Casei Studentilor din Craiova, trecusera deja 11.380 de minute de la momentul suspendarii fara ca Basescu sa-si prezinte demisia. Liderul social-democrat a tinut sa sublinieze ca miza referendumului din 19 mai nu este soarta lui Traian Basescu, pentru ca "el este terminat". "Adevarata miza este daca ne apucam sa facem ceva pentru Romania. Noi avem nevoie de un presedinte care sa-i uneasca pe romani, nu sa-i dezbine, cineva care sa nu doreasca sa distruga partidele politice. Noi suntem poporul si pe 19 mai trebuie sa iesiti la vot", a spus Geoana. Presedintele PSD a dat asigurari ca vor aparea dovezi ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea. "Pe 19 trebuie sa spunem cu totii: fuse si se duse! Iesiti la vot si dati o sansa Romaniei!", a indemnat liderul PSD. El a vorbit si despre reformarea Parlamentului, necesitatea introducerii votului uninominal si modificarea Constiutiei.
"Si-a mancat malaiul si trebuie sa plece acasa"
"Trebuie sa luptam impotriva coruptiei. Basescu a avut sansa lui si si-a batut joc de ea!", a declarat Geoana. El a tinut sa spuna ca Traian Basescu trebuie stopat deoarece "este toxic pentru Romania". "Si-a mancat malaiul si trebuie sa plece acasa", a adaugat Geoana. Presedintele PSD a lansat atacuri si la adresa primarilor PD din tara, despre care a spus ca au preluat si ei cate ceva din aptitudinile lui Basescu, de a fura cat pot duce. "Este cazul primarilor de la Cluj, Slatina, Arad sau Oradea. Mai mult, cei care au crezut ca daca fug la el scapa de opozitie, cum este cazul la Craiova, acum o sa le scoatem opozitia pe nas!", a declarat Geoana. Pe tot parcursul discursului presedintelui Mircea Geoana, un grup format din tineri pesedisti a scandat lozinci anti-Basescu pe scena Casei Studentilor din Craiova, printre acestea numarandu-se "Basescu 5 minute! Geoana presedinte!" sau "Marinarul dictator, sa se-ntoarca pe vapor!". (Roxana ANDRONIC)
Tariceanu a dat startul campaniei
Premierul Tariceanu a sustinut ieri, in localitatea vranceana Chiojdeni, ca nu este "deloc interesat" daca presedintele suspendat al Romaniei va reveni sau nu in functie.
"Nu sunt interesat daca presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu, se va mai intoarce in functie sau nu. Chiar deloc nu sunt interesat. Problemele noastre, ale Guvernului, sunt cele pe care le reclama oamenii care se plang ca nu au infrastructura, nu au ajutoare sociale mai mari si ca nu au din ce trai. Acestea sunt problemele care ne intereseaza in acest moment", a insistat el. Tot ieri, premierul a profitat de prezenta sa, alaturi de ministrul Ludovic Orban, la ceremonia de deschidere a circulatiei pe tronsonul Drajna-Fetesti, pentru a accentua subtil o serie de teme specifice unei campanii electorale. El a militat in mod repetat pentru scurtarea termenelor de finalizare a lucrarilor si a atras atentia asupra pericolului de furturi de materiale de constructii. "Din ce s-a gandit pana acum, termenul este foarte lung, chiar daca pe traseu sunt si lucrari de arta. Este obligatoriu ca termenele sa fie scurtate", a spus Tariceanu. El a avertizat ca urmareste zilnic si cum decurg lucrarile din Bucuresti, mai precis cele efectuate in zona Baneasa. "Zilnic ma uit la lucrarile din zona Baneasa, in drum spre birou, si vreau sa vad ce se intampla si in aceasta perioada. Daca lucram doar patru zile pe saptamana, nu putem respecta termenele", a explicat Tariceanu, citat de Mediafax, indemnand ca, in unele zone, sa se lucreze si sambata si duminica. (R.G.)
Eckstein contra UDMR
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a criticat, intr-un interviu acordat ieri BBC, decizia Uniunii de a nu-l sprijini pe Basescu 5 minute la referendum. Voce singulara in UDMR in mai multe ocazii, Eckstein a apreciat ca hotararea formatiunii de a se pozitiona impotriva presedintelui suspendat a fost una pripita.
Senatorul a aratat ca ar fi fost normal ca, anterior luarii unei pozitii, sa se sondeze opinia publica si ulterior, sa existe consultari cu liderii din teritoriu "care au pulsul cetatenilor". Intrebat de ce ar fi nepotrivita o pozitie similara a UDMR cu partenerii de guvernare liberali, care au anuntat o campanie activa pentru demiterea presedintelui, Eckstein a spus ca Uniunea nu este obligata ca, "intr-o chestiune politica deosebit de delicata", sa aiba aceeasi pozitie cu PNL, care "s-a radicalizat din acest punct de vedere". Udemeristul a comentat si decizia paradoxala a radicalilor maghiari de a-l sustine pe presedintele suspendat. "Acum, Basescu nu este autonomist, sa fim seriosi. Totusi, noi facem parte din PPE, in care suntem colegi cu PD. Noi cred ca ar trebui sa privim, asa, mai independent, mai de departe acest spectacol, care mie mi se pare unul destul de jalnic", a spus Eckstein.
Parlamentul "a trecut peste lege"
El a criticat vehement hotararea adoptata de Parlament privind organizarea referendumului, considerand ca aceasta reprezinta "o incalcare crasa a tuturor perceptelor unui stat de drept". Nemultumirea senatorului s-a indreptat catre articolul din Hotarare care prevede ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va stabili ca referendumul nu este valabil, Parlamentul va decide ce urmeaza de facut. "Asta este culmea. (...) Si aici, prin aceasta hotarare, Parlamentul s-a autopropus ca sa gaseasca o solutie. Un Parlament care s-a exprimat deja si aici ar fi trebuit ca, daca dorea ca intr-adevar sa fie o solutie data de o institutie independenta, sa mandateze Curtea Constitutionala, sa raspunda si la aceasta chestiune, care este miezul problemei", a explicat Eckstein. In plus, el a aratat ca Parlamentul, prin adoptarea Hotararii, a trecut peste legea in vigoare, pentru ca a adaugat la intrebarea ce va fi supusa la referendum privind demiterea presedintelui si numele acestuia. "In legea referendumului, este prevazuta intre ghilimele intrebarea care trebuie pusa in cazul unei consultari privind demiterea presedintelui, in acea intrebare nu figureaza nici un nume. Cetatenii sa aprecieze greselile institutiei, care este cea a presedintelui, si sa nu fie unul personalizat. Parlamentul a trecut peste legea in vigoare si a adaugat numele lui Traian Basescu", a aratat senatorul. (R.I.P.)
Suspendarea incinge spiritele la Bruxelles
Presedintele socialistilor europeni, Poul Nyrup Rasmussen, l-a somat pe presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, sa inceteze sprijinul pentru presedintele suspendat al Romaniei si sa accepte votul democratic al Parlamentului de la Bucuresti, informeaza un comunicat al PSD.
"Consider ca este extrem de ciudat faptul ca Wilfried Martens isi exprima dezacordul privind un vot legitim al unui parlament. Votul privind suspendarea presedintelui Basescu este sprijinit de majoritatea partidelor. In loc sa se lamenteze privind votul Parlamentului, ar trebui sa-i ceara prietenului sau sa demisioneze", a declarat Rasmussen, potrivit comunicatului PSD. Poul Rasmussen le-a cerut liderilor europeni sa accepte vointa Parlamentului Romaniei si, prin intermediul PPE, sa recomande presedintelui Basescu sa demisioneze. "Este singura solutie decenta pentru Traian Basescu", a afirmat liderul PES. "Presedintele Rasmussen si-a exprimat nedumerirea si in legatura cu limbajul dublu al lui Wilfried Martens, care, pe de o parte a sprijinit demonstratia antiguvernamentala de strada organizata in Ungaria impotriva unui guvern ales democratic, dar pe de alta parte nu accepta votul legitim exprimat in Parlamentul de la Bucuresti, impotriva presedintelui Romaniei", relateaza comunicatul PSD. (R.A.)
FT despre coruptia "grava" din Romania
Marea Britanie si Franta au cerut Bruxelles-ului sa adopte o pozitie mai dura fata de Romania si Bulgaria, din cauza coruptiei "grave" din aceste noi state membre, informeaza cotidianul Financial Times (FT). De asemenea, Suedia si Olanda si-au exprimat temerile potrivit carora Comisia Europeana nu isi respecta promisiunea de a exercita presiuni asupra celor doua state pentru a realiza reformele prevazute, subminand credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene. Reclamatia oficiala, formulata de statele membre in cadrul unei intrevederi private din aceasta luna, arata ca Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie, s-a apropiat prea mult de tarile pe care le monitorizeaza. Decizia lui Frattini de a merge la schi, in februarie, cu Rumen Petkov, ministrul bulgar de Interne, a provocat consternare in mai multe capitale nationale si in randul unor colegi de la Bruxelles. (G.D.)
Vadim: "Avea trei dosare"
PRM va depune la CNSAS mai multe documente, printre care si declaratiile a doi fosti colegi ai lui Traian Basescu, care sustin ca acesta a colaborat cu Securitatea, a sustinut ieri seful peremistilor, Vadim Tudor. El a insistat ca Basescu ar avea "trei dosare de securist, unul la SIE, altul la SRI si altul la Armata", si ca Virgil Magureanu, George Cristian Maior, Gheorghe Rotaru si fostul ofiter de contrainformatii Petre Necula ar avea copii ale acestor dosare. Vadim a declarat ca desi nu da "doua parale" pe CNSAS, va depune la CNSAS si la Parchet aceste declaratii si alte documente, care il acuza pe Basescu de sperjur si care confirma ca CNSAS "musamalizeaza dosarul de Securitate al lui Traian Basescu". (R.G.)
PLD flutura sloganul electoral
Presedintele executiv al PLD Gheorghe Flutur a anuntat ieri ca PLD si-a instalat sediul de campanie comun cu cel al PD in Aleea Modrogan, iar conceptul de campanie al formatiunii va fi: "PLD si Stolojan sunt alaturi de Traian!". Flutur a declarat ca strategia PLD pentru acest referendum va fi un vot categoric "NU" pentru demiterea din functie a lui Traian Basescu, in acest sens liberal-democratii urmand sa incerce sa convinga cetatenii Romaniei sa vina la vot. PLD si-a stabilit sediul de campanie la sediul central al PD din Aleea Modrogan, a mai anuntat liderul liberal-democrat. El a aratat ca PLD si-a stabilit un concept clar si simplu de campanie, respectiv "PLD si Stolojan sunt alaturi de Traian!". "Vom brazda tara de la nord la sud si de la est la vest!", a mai spus Flutur, citat de Mediafax. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.