Compania romaneasca urma sa plateasca pentru RTB Bor un pret de 400 de milioane de dolari, obligandu-se sa investeasca alte 225 milioane dolari. Statul sarb s-a obligat sa realizeze investitii pentru reducerea poluarii de pana la 80 de milioane de do
Compania romaneasca urma sa plateasca pentru RTB Bor un pret de 400 de milioane de dolari, obligandu-se sa investeasca alte 225 milioane dolari. Statul sarb s-a obligat sa realizeze investitii pentru reducerea poluarii de pana la 80 de milioane de dolari, depasirile acestei sume urmand sa fie preluate de investitorul roman. Insa aceasta investitie a fost intampinata in Serbia cu manifestari care pot fi calificate ca fiind cel putin neprietenesti. Joi Cuprom s-a retras din aceasta afacere deoarece nu a reusit sa ajunga la un acord cu sindicatele sarbe.
Angajatii RTB din Bor au prostestat vehement fata de achizitionarea companiei de catre Cuprom. In timpul unei manifestatii care a avut loc in Bor au fost afisate pancarte pe care scria: "Daca Cupromul vine aici, Romania ne ocupa". Sarbii nu protestau atat impotriva privatizarii in sine, cat impotriva faptului ca investitorul venea in Romania.
Problema principala rezida in faptul ca regiunea Borului este locuita de etnici romani. Chiar actualul oras Bor a fost candva un sat locuit de romani - insa dezvoltarea industriala a dus la o colonizare masiva cu sarbi adusi sa munceasca in minele de cupru de aici. In ciuda acestei colonizari masive si in prezent in zona Borului mai exista 11 sate cu populatie majoritar romaneasca.
Faptul ca o investitie romaneasca in Serbia a trezit suspiciuni de natura etnica in Serbia este cat se poate de clar remarcat intr-o analiza semnata de Slobodan Antonici aparuta in cotidianul Politika de la Belgrad. Antonici afirma ca "Problema cea mai mare in legatura cu aceasta afacere este problema noastra nationala si anume problema valaha. La ultimul recensamant 40.054 de cetateni s-au declarat valahi. In Serbia exista 154 de sate care au populatie compacta valaha si 46 mixte. Reprezentantii organizatiilor care ridica problema valaha declara ca ei sunt mult mai numerosi si ca ar fi 250.000. Aceasta teza o sustin cu argumentul ca la recensamantul din 1991 s-au declarat ca valahi 19.000 cetateni, aceasta insemnand ca in 10 ani numarul lor s-a dublat chiar daca nu au fost colonizari sau explozii demografice. Deci este vorba de trezirea constiintei nationale. Dar problema este ca pentru unii activisti valahi, problema valaha de fapt reprezinta problema romaneasca". Analistul sarb continua pe acelasi ton, legand problema romanilor din Serbia de achizitionarea de catre Cuprom a RTB Bor: "In aceste conditii, vanzarea catre Romania a celui mai important obiectiv din punct de vedere al strategiei resurselor din aceasta regiune, in viziunea noastra din punct de vedere national este un lucru grav. Serbia nedezvoltata este o regiune foarte adecvata pentru elitele locale sa obtina autonomie sau chiar independenta. Controlul romanesc asupra RTB Bor ar putea reprezenta un punct de sprijin puternic pentru romanizarea valahilor". Acesta este doar un exemplu dintr-o ampla campanie de presa dusa in ultimele doua luni in Serbia impotriva Romaniei.
Insa analistul de la Belgrad scapa din vedere un mic amanunt: valahii sunt cat se poate de romani. Nu este vorba de romanizarea valahilor - mai degraba ar trebui sa vorbim despre sarbizarea fortata a romanilor din Valea Timocului in ultimii 200 de ani. Iar o investitie economica inseamna doar o investitie economica - Mittal Steel n-a contribuit pana acum la "indienizarea" romanilor de la Galati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.