Bebelusul primeste semnale din partea mamei cand se apropie sorocul. Nasterea este declansata de un hormon matern.  O echipa de cercetatori de la Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Franta au facut lumina in ceea ce prive
Bebelusul primeste semnale din partea mamei cand se apropie sorocul. Nasterea este declansata de un hormon matern.  O echipa de cercetatori de la Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Franta au facut lumina in ceea ce priveste rolul unui hormon in declansarea nasterii. Ocitocina eliberata in sangele mamei actioneaza nu numai asupra acesteia, dar si a pruncului. Acest hormon determina modificarile care apar pe durata sarcinii la nivelul uterului si sanilor. Se pare ca ocitocina contribuie chiar la aparitia sentimentului matern. Substanta pregateste totodata bebelusul pentru nastere. Potrivit cercetarilor, realizate deocamdata in laborator, hormonul eliberat de mama "adoarme" creierul fatului, astfel incat sa reziste lipsei de oxigen si altor traume survenite in timpul nasterii. Nasterea este un eveniment traumatizant pentru prunc. El trebuie sa paraseasca mediul protector din pantecul mamei, sa se strecoare prin canalul uterin si apoi sa se adapteze vietii extrauterine.  Rezultatele obtinute de cercetatorii francezi ridica noi semne de intrebare cu privire la utilizarea medicamentelor care previn nasterea prematura. Acestea blocheaza secretia de ocitocina, ceea ce duce la cresterea riscurilor de complicatii cerebrale la nou-nascuti. Potrivit autorilor studiului, problema nasterii premature trebuie abordata si din perspectiva riscurilor pentru copil.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.