Scotianul John Kennedy, care a stat pe tusa trei ani din cauza unui fault al actualului rapidist, spune ca ar fi apelat la justitie doar daca accidentarea echivala cu finalul carierei. In Romania, asigurarile se fac la pachet pentru toti jucatorii.Inaintea derby-ului dintre Rapid si Dinamo, Margaritescu isi avertiza coechipierii sa isi puna doua rinduri de aparatoare, din cauza agresivitatii lui Ionel Ganea. Nu a fost cazul, golgheterul neputind evolua, in urma propriei accidentari. Renumele de „cotonogar" al lui Ganea a depasit de mult granitele Romaniei. In urma cu trei ani, la un amical Scotia-Romania (1-2), tinarul John Kennedy de la Celtic Glasgow, care debuta cu acel prilej la nationala, a facut contact cu romanul, rezultatul fiind o accidentare extrem de grava, o ruptura a ligamentelor incrucisate si laterale ale genunchiului sting. De atunci, scotianul nu a mai jucat niciodata fotbal, dar se antreneaza pentru a reveni, semnind prelungirea contractului pe alte trei sezoane cu Celtic. Cariera lui Kennedy a fost salvata de chirurgul Richard Steadman, iar fotbalistul si-a exprimat recunostinta fata de acesta, insa a refuzat sa il acuze pe Ganea, precizind in „Daily Record" ca l-ar fi dat in judecata pe roman doar daca nu ar mai fi putut reveni in activitate. „N-am pierdut multi bani"

„Nu am vrut sa merg pe acel drum pina cind nu era sigur ca nu voi mai putea juca. In primul rind, voiam sa evoluez din nou si, daca acest lucru nu s-ar mai fi intimplat, m-as fi gindit la un proces. Acum vreau doar sa uit totul si sa merg mai departe. Contractele oferite de Chelsea erau bune si nu pierdeam multi bani, astfel ca nu ma interesa o actiune in justitie." Kennedy a adaugat ca nu vede de ce nu l-ar ierta pe Ganea: „Daca l-as mai intilni vreodata si ar cere scuze, ar fi in regula. Este de apreciat ca a facut acest lucru prin intermediul presei".

Jucatorul considera ca faptul ca in momentul accidentarii avea doar 21 de ani a contribuit la salvarea carierei sale. „Am vazut faza in care

m-am accidentat o singura data, in Colorado, cind a trebuit sa ii duc doctorului Steadman o inregistrare, ca sa vada ce s-a intimplat. Daca accidentarea ar fi intervenit mai tirziu in cariera, cu siguranta pentru mine s-ar fi terminat cu fotbalul. Pentru ca eram atit de tinar, am avut suficient timp ca sa revin. Din fericire, doctorul Steadman m-a adus unde sint astazi si nu cred ca exista alt chirurg in lume care ar fi putut sa faca acest lucru si sa imi reconstruiasca genunchiul", a explicat Kennedy.

Sindicatul face lobby in Romania

In foarte multe tari din Europa, in cazul in care se considera ca faultul a fost premeditat, atacatorul risca sa faca inchisoare pentru vatamare corporala, precedentul existind deja in Polonia, unde un jucator a luat pedeapsa cu suspendare. In Romania, un fotbalist accidentat nu poate beneficia nici macar de despagubiri serioase, deoarece majoritatea cluburilor apeleaza, obligate de regulamente, la polite colective pentru a face economie la buget, netinindu-se cont de valoarea de piata a fiecaruia. „Eu am pus pe masa Federatiei Romane de Fotbal, inca din luna decembrie, plicurile sigilate cu oferte de la mai multe societati de asigurare. S-a luat in discutie abia la ultimul Comitet Executiv. Au fost desemnati Valeriu Argaseala si Gheorghe Chivorchian pentru a analiza ofertele. Speram ca din sezonul viitor sa introducem asigurarile individuale pentru jucatori, care sa le inlocuiasca pe cele colective, pe baza de tabel", a declarat Dumitru Costin, presedintele sindicatului fotbalistilor.

200 de euro pentru o etapa pe tusa

Pe de alta parte, nici fotbalistii insisi nu sint preocupati de propria sanatate si cariera, asigurarile personale fiind exceptii. De exemplu, anul trecut, Dinamo platea in jur de 6.000 de euro pentru polita a 25 de fotbalisti. In cazul unei accidentari care tine un fotbalist pe tusa o etapa, despagubirea este de 200 de euro, iar in pierdere iese jucatorul, deoarece primele de joc sint mult mai mari. Daca se ajunge la situatii mai dramatice, in functie de situatie, se pot plati despagubiri de zeci de mii de euro. Pentru comparatie, David Beckham s-a asigurat pentru 100 de milioane de lire, aceasta fiind cea mai mare polita din istoria sportului. Exista si in Romania exceptii, internationalul Ciprian Marica platind, la o societate din Italia, o polita anuala de 100.000 de euro, pentru o asigurare maxima de patru milioane de euro, in cazul in care o accidentare duce la retragerea sa din activitatea sportiva. Cele mai uzuale asigurari printre fotbalistii romani se refera la accidentari temporare sau totale. In cazul in care acestea se produc, clubul ii plateste fotbalistului drepturile convenite in contractul dintre parti, dupa care isi recupereaza paguba de la societatea de asigurari, pe baza politei colective. Asigurarile sint valabile inclusiv la meciurile echipei nationale, dupa ce FIFA a schimbat regulamentul, punind, in ciuda unei opozitii puternice, aceasta sarcina tot in seama cluburilor, care au replicat cerind despagubiri pentru cedarea neconditionata a jucatorilor la selectionate.