Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania in doua cauze, pentru incalcarea dreptului de proprietate, obligand statul roman sa le restituie reclamantilor imobilele si terenurile sau sa ii despagubeasca, suma totala pe care ar trebui sa
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania in doua cauze, pentru incalcarea dreptului de proprietate, obligand statul roman sa le restituie reclamantilor imobilele si terenurile sau sa ii despagubeasca, suma totala pe care ar trebui sa o plateasca fiind de 220.000 de euro. Astfel, in cauzele Erbiceanu impotriva Romaniei si Funke impotriva Romaniei, CEDO a constatat ca statul roman le-a incalcat reclamantilor dreptul de proprietate si a dispus restituirea imobilelor si terenurilor aferente sau despagubirea acestora, intr-un caz cu 68.000 de euro si in celalalt cu 153.000 de euro. Curtea a mai stabilit ca reclamantii sa primeasca 5000 de euro, respectiv 6000 de euro, cu titlu de prejudiciu moral. In cauza Funke, statul a fost obligat si la plata sumei de 1600 de euro cheltuieli de judecata.
Plangerile
Reclamantii s-au plans de incalcarea dreptului lor de proprietate ca urmare a respingerii de catre instantele interne a actiunilor in constatarea nulitatii absolute a contractelor de vanzare-cumparare incheiate de catre stat cu fostii chiriasi, desi, prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, reclamantii redobandisera dreptul de proprietate asupra imobilelor in cauza. Curtea Europeana a retinut ca vanzarea bunurilor reclamantilor, in baza Legii nr. 112/1995, i-a impiedicat sa-si exercite dreptul de proprietate si ca nici o despagubire nu le-a fost acordata pentru aceasta privare de proprietate. De asemenea, potrivit Mediafax, Curtea a apreciat ca, desi in virtutea Legii nr. 247/2005, persoanele care se afla in situatia reclamantilor au dreptul la o indemnizatie egala cu valoarea de piata a bunului care nu poate fi restituit, sub forma de titluri de valoare la fondul Proprietatea, acest fond nu functioneaza, in prezent, "de o maniera susceptibila sa conduca la acordarea efectiva a unei despagubiri". In concluzie, Curtea a considerat ca privarea reclamantilor de bunurile lor, combinata cu absenta totala a unei despagubiri timp de aproape zece ani, a reprezentat "o sarcina disproportionata si excesiva, incompatibila cu dreptul la respectarea bunurilor".
Intr-un alt caz, Curtea Europeana a declarat inadmisibil un proces intentat statului roman de o reclamanta care s-a plans ca, desi printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, i s-a reconstituit dreptul de proprietate pe un teren, decizia nu a fost pusa in executare. CEDO a pronuntat decizia sa in cauza Marinescu impotriva Romaniei, prin care a constatat ca cererea ce a facut obiectul cauzei este inadmisibila si a dispus radierea acesteia de pe rolul sau. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.