Criza gradinitelor Criza gradinitelor este doar primul simptom al unui colaps demografic care poate fi prevenit daca Romania ia in considerare schimbarile demografice.  In marile orase ale tarii (Constanta, Iasi,Timisoara), numarul cererilo
Criza gradinitelor Criza gradinitelor este doar primul simptom al unui colaps demografic care poate fi prevenit daca Romania ia in considerare schimbarile demografice.  In marile orase ale tarii (Constanta, Iasi,Timisoara), numarul cererilor de inscriere a copiilor la gradinita depaseste cu mult locurile disponibile. Cea mai grava situatie este, totusi, la Bucuresti, unde 8.000 de prescolari vor ramane in afara sistemului de invatamant in aceasta toamna.  Situatia aceasta s-a creat in urma cresterii constante a natalitatii, intre 2003 si 2005, in special in Bucuresti si in orasele mari, si a migratiei catre mediul urban a familiilor tinere care au copii mici. Conform unui studiu facut de UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, in fiecare an, numarul de nasteri a crescut in toata tara - cu 2.000, iar in Capitala, sporului natural i se adauga anual in jur de 1.000 de copii de varsta prescolara care se muta in oras.  Criza gradinitelor survine dupa o lunga perioada de scadere continua a numarului de copii - de la 360.000 pe an inainte de 1989 la 200.000 pe an in 2002 - care a dus la inchiderea multor gradinite si scoli si care va afecta sistemul de invatamant superior in anii urmatori - generatiile mai putin numeroase nascute dupa 1990 vor intra la facultate incepand cu 2008-2009.  Evaluare / Ce nu s-a facut Criza gradinitelor putea fi evitata daca se facea o evaluare anuala a locurilor din invatamant comparativ cu numarul de nou-nascuti si se elabora o strategie pe termen mediu care sa prevada cresterea treptata a numarului de locuri in gradinite si apoi in scoli. Prescolarii pe care trebuie sa ii acomodeze in 2007 gradinitele vor avea nevoie, in 2009-2010, de un numar similar de locuri noi in clasa intai.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.