Dupa 70 de ani de procese, Primaria Cimpina a cistigat dreptul de proprietate asupra Castelului „Iulia Hasdeu".

Din 1937 si pina saptamina trecuta, autoritatile locale din Cimpina si rudele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu si-au disputat in instanta dreptul de proprietate asupra castelului construit de scriitor dupa moartea fiicei sale Iulia, intre 1894-1896. Pe 18 aprilie anul acesta, primaria din Cimpina a intrat in posesia cladirii, printr-o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, potrivit MEDIAFAX. In 1906, scriitorul a lasat castelul prin testament principelui Nicolae, dar un an mai tirziu, el a completat documentul, adaugind ca, in cazul in care Casa Regala a Romaniei refuza succesiunea, imobilul si bunurile vor fi mostenite de trei prieteni. Acestia au intrat de altfel in posesia intregii averi a lui Hasdeu, in 1908, intrucit Casa Regala a refuzat mostenirea. In 1937, a fost inregistrata prima actiune judecatoreasca pentru revendicarea Castelului „Iulia Hasdeu", depusa de catre Ervin Hajdau, care sustinea ca este ruda cu scriitorul. Fratele acestuia, Stefan, a deschis un an mai tirziu actiune pentru stabilirea relatiei de rudenie intre cei doi si scriitor. Dupa mai multi ani de procese, solicitarea celor doi nu a avut nici o finalitate, iar in 1951 castelul a fost trecut in proprietatea statului.

20.000 de vizitatori pe an

In 1973, Stefan Hasdeu, care intre timp si-a schimbat numele de familie din Hajdau in Hasdeu, a solicitat iar castelul fara succes. In februarie 2002, fiul lui Stefan Hasdeu, Petriceicu Hajdeu Tadeus Georgian Dal, a depus o notificare la Primaria Cimpina, prin care cerea din nou retrocedarea muzeului. In schimb, Consiliul Local Cimpina a deschis in acelasi an o actiune judecatoreasca, pe care a cistigat-o luna aceasta.

Cladirea a devenit Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu" in 1965, dar a fost inchisa in perioada 1977-1994, fiind afectata puternic de cutremurul din 1977. In prezent, peste 20.000 de oameni viziteaza in fiecare an castelul, preocuparile spiritiste ale scriitorului ocupind un loc important in ansamblul expozitiei, alaturi de fotografii originale, manuscrise, editii princeps ale cartilor lui si mobilier vechi de peste un secol. In aproape 140 de ani de la constructia ei, cladirea a fost evaluata o singura data, in 2004, valoarea ei fiind estimata atunci la 40 de milioane de lei vechi. (A.B.)

Un muzeu cu legende sumbre Austeritatea cladirii a fost impusa chiar de scriitor, la constructia ei cautind un loc in care sa se retraga si sa o comemoreze pe fiica sa, Iulia, care a murit la 19 ani, de ftizie. Aici, Bogdan Petriceicu Hasdeu a incercat sa ia legatura cu spiritul ei, dupa cum a marturisit chiar el. Iulia Hasdeu a lasat in urma o legenda si prin genialitatea ei. La doi ani si jumatate stia sa citeasca, la cinci ani compunea primele poezii, la opt ani vorbea deja franceza, germana si engleza, la 11 ani a terminat gimnaziul, iar la 17 ani s-a inscris la Facultatea de Litere din Paris.