A debutat ca dirijor la 23 octombrie 1954, la Filarmonica din Timisoara. Are la activ mii de concerte simfonice si de camera, spectacole de opera si opereta,iinregistrari de muzica de film. Astazi, Paul Popescu isi aniverseaza ziua de nastere. 
A debutat ca dirijor la 23 octombrie 1954, la Filarmonica din Timisoara. Are la activ mii de concerte simfonice si de camera, spectacole de opera si opereta,iinregistrari de muzica de film. Astazi, Paul Popescu isi aniverseaza ziua de nastere.  "Am facut o cariera buna" "Acum dirijez foarte putin ca sa fiu sincer. Saptamana trecuta am fost la Timisoara, unde am dirijat Filarmonica de acolo cu ocazia implinirii a 60 de ani de la infiintare. Asta a fost ocupatia mea in ultimul timp. Ultima orchestra pe care am condus-o pana in momentul pensionarii a fost Orchestra Nationala Radio. M-am pensionat acum vreo 6-7 ani. Din cand in cand ma mai duc la radio, ma intalnesc cu ei, stam de vorba.  Dirijatul este o meserie foarte dificila. Conservatoarele noastre, in special cel din Bucuresti, raman datoare muzicii romanesti ca nu pregatesc suficient de corect noile generatii care trebuie sa se manifeste. Sunt ceva tinerei, dar nu sunt pregatiti asa cum a fost pregatita generatia mea. Acum 50-60 de ani profesori erau Constantin Silvestri si George Georgescu. Erau dirijori foarte mari si in acelasi timp au fost si educatori ai generatiei pe care o reprezint si eu. Din aceasta generatie fac parte Iosif Conta, care s-a stins de curand, Mircea Cristescu, Ion Baciu si multi altii bine pregatiti de acesti doi mari dirijori ai Romaniei. Cred ca acum exista o lipsa de profesori buni.  Sunt brasovean la origine. Acolo era un Conservator foarte bun, cu toate instrumentele. M-am dedicat pianului si am fost pianist. Am studiat si vioara si violoncelul, ma pregateam multilateral pentru a patrunde muzica in toate secretele ei. Se pare ca am reusit. Ajuns la Bucuresti la Conservator am intalnit acesti mari dirijori. M-au impresionat si m-am hotarat sa urmez clasa de dirijat. Am fost admis dupa un examen destul de dificil. Am reusit sa ajung dirijor dupa multa, multa munca. Nu mi-a parut rau pentru ca am facut o cariera buna.  Am dirijat in acesti cincizeci si ceva de ani un repertoriu foarte variat. Am dirijat si preclasici, si clasici, si romantici si moderni. Nu m-am rezumat numai la un anumit gen de muzica. Am "rezistat" publicului de peste tot in Romania si in 22 de tari ale Europei unde am dirijat in acest timp. Am lansat pe piata romanesca prim-auditii de muzica autohtona cu convingerea ca fac un lucru foarte bun pentru cultura romanului. Am foarte multe inregistrari, la radio in special. Nu stiu daca vreunul dintre colegii mei ma egaleaza la numarul mare de inregistrari pe care le am. Am fost dirijor la Opera din Bucuresti aproape 15 ani. Am facut toate stilurile de muzica din toate epocile cunoscute.  Consider ca am muncit 50 de ani pe branci. Ma pot lauda cu activitatea foarte bogata. Anii s-au scurs pe nesimtite..."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.