Monumentul dedicat soldatilor sovietici a fost mutat intr-un sediu necunoscut. Senatul rus cere incetarea relatiilor cu tara baltica.

Autoritatile estone au desfiintat ieri controversatul monument inchinat Armatei Rosii din Talin, in ciuda protestelor violente ale rusofililor. In noaptea de joi spre vineri, ciocnirile dintre fortele de ordine si 1.000 de demonstranti de origine rusa s-au soldat cu un mort, 40 de raniti si 300 de arestari. Autoritatile au ordonat utilizarea gazelor lacrimogene impotriva demonstrantilor, dupa ce acestia s-au dedat la acte de distrugere si jaf. Monumentul, ridicat in 1947, este controversat deoarece estonii il priveau ca pe un semn al deceniilor de ocupatie sovietica, in timp ce Rusia insista ca acesta sa nu fie indepartat. In apropierea monumentului se crede ca sint inmormintati soldati rusi. Etnicii rusi, care reprezinta un sfert din populatia de 1,3 milioane a Estoniei, sustin ca monumentul comemoreaza soldatii ce au luptat impotriva ocupatiei naziste. Oficialitatile estone justifica decizia prin faptul ca prezenta monumentului atragea extremisti atit rusofili, cit si antirusi. Monumentul a fost mutat la un sediu necunoscut pentru moment.

Incetarea relatiilor ruso-estone

Moscova a protestat oficial la miscarea Talinului, ministrul de externe, Serghei Lavrov, anuntind ca Rusia va trece la „masuri serioase impotriva Estoniei". Mihail Kaminin, purtatorul de cuvint al MAE rus, a declarat, la rindul sau, ca aceasta decizie este „blasfematoare si inumana". El a mai adaugat ca Rusia isi va formula un raspuns oficial la aceasta miscare. „Actiunile autoritatilor estone sint dezamagitoare si nu pot fi justificate", a declarat Kaminin. „Organizatiile internationale ar trebui sa examineze evenimentele de la Talin cu seriozitate si sa ia masurile necesare pentru a tempera autoritatile estone", a mai spus purtatorul de cuvint.

Premierul eston Andrus Ansip a declarat insa joi ca relocarea monumentului este o problema interna a Estoniei. Serghei Mironov, presedintele senatului rus, a cerut sa se voteze o rezolutie pentru intreruperea relatiilor cu Estonia.

Istorie zbuciumata

Estonia si-a cistigat independenta fata de Rusia in 1918, dar in 1940 a fost incorporata fortat in URSS. Din 1941 pina in 1944, Estonia a fost ocupata de Germania nazista, in 1944, trupele sovietice reocupind tara baltica. Independenta a fost recistigata in 1991, o data cu caderea URSS, iar trupele ruse au ramas in Estonia pina in 1994.