Update 15.45

Amenda primita de compania Ernst&Young dupa moartea auditorului Raluca Stroescu a fost marita pentru a treia oara consecutiv si a ajuns la 34.600 de lei.

Dupa ce initial se estima ca amenda va fi de 1.500 – 2.000 de lei, pentru nerespectarea legislatiei privind orele suplimentare, Inspectia Muncii a gasit si alte nereguli, printre care nerespectarea timpului de munca si a perioadei de repaus intre doua zile de munca, incalcarea totala a legii securitatii si sanatatii in munca si a contractului colectiv. Joi, inspectorii de munca au anuntat o amenda de 18.000 de lei, vineri aceasta a crescut la 20.000 de mii, pentru ca simbata cifra sa urce pina la aproape 35.000 de lei.

Pe linga amenda, firma trebuie sa ia 14 masuri obligatorii, printre care adaptarea regulamentului de ordine interioara in conformitate cu prevederile din Codul Muncii si traducerea acestuia in limba romina, initierea negocierilor pentru Contractul colectiv de munca, afisarea programului de lucru la sediul unde isi desfasoara activitatea personalului si intocmirea fiselor de protectia muncii, a adaugat inspectorul Paul Dobrescu.

20.000 de lei. Aceasta este amenda pe care compania Ernst&Young Romania a primit-o ieri de la Inspectia muncii, in urma finalizarii anchetei, care a scos la iveala mai multe nereguli.

Nerespectarea timpului de munca si a perioadei de repaus intre doua zile de munca, a orelor suplimentare si a zilelor de weekend, dar si incalcarea totala a legii securitatii si sanatatii in munca. Acestea sint neregulile gasite la filiala din Romania a companiei de audit Ernst&Young, unde lucra Raluca Stroescu, tinara de 31 de ani care a murit saptamina trecuta. Ancheta inspectorilor de munca bucuresteni, finalizata ieri, s-a concretizat printr-o amenda de 20.000 de lei data multinationalei. Cifra de afaceri a companiei pe anul 2005 a fost de aproape 65 de milioane de lei, asa cum apare in bilantul publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Urmeaza noi controale

Paul Dobrescu, inspector-sef adjunct pe relatii de munca la Inspectoratul de Munca Bucuresti, a declarat ca o alta abatere foarte grava constatata se refera la faptul ca norma de munca a fost creata de angajator, dar fara acordul salariatilor. Desi firma a mai fost controlata si anul trecut si au fost gasite nereguli in ceea ce priveste munca suplimentara, inspectorul spune despre amenda de 20.000 de lei ca „atit ne permite legea", mai ales ca incidentul nu a putut fi incadrat ca accident de munca.

Dobrescu a adaugat ca se vor mai face controale si la alte companii de acest fel. Insa spera ca „cineva va intelege sa ia toate masurile necesare de acum incolo, dupa evenimentul acesta".

Profit pe termen scurt Ariel Ungureanu, consultant la compania Barnett McCall Recruitment, spune ca in astfel de companii, „care sint orientate foarte mult pe profitul pe termen scurt", nu exista „o politica organizationala clara si nu se merge pe profitul pe 5-10 ani" si de aceea nu exista un interes foarte mare pentru conditii sau norme de munca.

Pe de alta parte, unii experti in productivitate spun ca aceasta scade dupa un anumit volum de munca prestat.

Ernst&Young: „Her death is a tragedy" Compania de audit Ernst&Young a oferit ieri prima reactie oficiala dupa moartea pe fondul epuizarii a managerului Raluca Stroescu (foto). Comunicatul de presa este redactat integral in limba engleza. Pentru informarea publicului roman, ,,Cotidianul’’ a tradus comunicatul.

„(Noi - n.red.), conducerea si echipa Ernst&Young, sintem profund indurerati de moartea brusca a colegei noastre Raluca Stroescu. Moartea ei este o tragedie pentru familie, prieteni si colegi si pentru toti cei care au cunoscut-o.

Raluca Stroescu era un membru foarte pretuit al filialei noastre din Romania, careia i s-a alaturat in 2004. Era o persoana constiincioasa si competenta, pasionata de cariera ei. A lucrat la un standard inalt si a avut parte de avansare in cursul anului 2006.

Am ajuns sa fim ingrijorati de sanatatea ei si, vinerea trecuta, managerul nostru de resurse umane i-a facut o programare si a insotit-o pe Raluca la Centrul Medical Unirea.

Raluca a fost lasata sa plece dupa o examinare fizica si condusa acasa. Managerul nostru de resurse umane si alti colegi au sunat-o de mai multe ori in weekend, dar n-au primit nici un raspuns.

Ernst&Young asigura tot sprijinul si cooperarea pentru anchetele asupra cauzei mortii Ralucai. Ernst&Young continua sa asigure si va acorda orice fel de sprijin pentru familia Ralucai."