Fostii prieteni ai lui Andrei Corbea-Hoisie, ambasadorul Romaniei la Viena, nu s-au aratat surprinsi de verdictul CNSAS de politie politica. Aveau banuieli de doua decenii.

Decizia de politie politica data de CNSAS lui Andrei Corbea-Hoisie s-a intemeiat pe unul dintre cele mai concludente dosare pe care le-a analizat pina acum Colegiul, sustin surse din institutie, desi dosarul sau nu contine si angajament de colaborare. Dosarul contine informatii despre multe dintre persoanele cu care intra in contact, de la colegi din universitate pina la colegii de la revista „Dialog".

O functie supervizata de Secu

Unul dintre motivele pentru care devoalarea relatiei lui Corbea-Hoisie cu Securitatea nu a fost o surpriza pentru fostii sai prieteni din Iasi este precedentul Sorin Antohi. Dupa marturisirea socanta pe care acesta din urma a facut-o anul trecut pentru „Cotidianul", fostii disidenti anticomunisti ieseni sustin ca nu-i mai poate surprinde nimic.

Pe de alta parte, in ce priveste colaborarea lui Andrei Corbea-Hoisie cu Securitatea, banuielile dateaza de peste 20 de ani. Functia care l-a facut cunoscut ca membru al disidentei de la Iasi, cea de sef la revista culturala studenteasca „Dialog", avea sa-i atraga si monitorizarea deosebita a Securitatii, dublata de colaborare.

„Era evident ca a facut acest pact. Practic, el era o interfata a lor in redactie", povesteste unul dintre fostii sai prieteni, ce refuza sa faca declaratii oficiale cu privire la subiect. Corbea-Hoisie a ajuns la conducerea revistei „Dialog" in 1983, dupa debarcarea din aceasta functie a profesorului Alexandru Calinescu, urmata de o perchezitie dura a Securitatii la mai multi membri ai grupului de disidenti de la Iasi.

Facea echipa cu Sorin Antohi

Avizul neoficial, dar implicit al Securitatii pentru succesorul lui Calinescu, ar fi fost dat uitarii daca, cel putin in citeva imprejurari, noul director nu ar fi fost suspectat ca face jocul cenzorilor comunisti. „Am propus sa scoatem un numar la «Dialog» fara nici o tenta politica, profilat exclusiv pe eseu. Ne-am intilnit cu cei de la revista, printre care erau si Sorin Antohi si Andrei Hoisie, si am cazut de acord. A doua zi, cei doi m-au luat deoparte si mi-au spus ca nu putem scoate acel numar. E clar ca le spusesera «baietilor cu ochi albastri» de intentia noastra, iar ei zisesera «Nu»", a povestit Dan Petrescu, unul dintre cei mai cunoscuti disidenti din Iasi, pentru „Ziarul de Iasi". Acesta a mai evocat o scrisoare pe care Corbea-Hoisie ar fi trimis-o la Europa Libera, care demonstreaza clar atitudinea cooperanta a lui Andrei Corbea-Hoisie fata de regim. „Dan Alexe (n.r. - fost disident) mi-a spus ca Mititelu (n.r. - Christian) i-a aratat o scrisoare semnata in clar de Andrei Hoisie, prin care ii spunea sa nu ne difuzeze pe post protestele la adresa lui Ceausescu. Era in 1988, cind apaream la Europa Libera si in presa straina", a declarat Dan Petrescu. Andrei Corbea-Hoisie a reusit totusi sa mentina revista pe linia de plutire, admit fostii sai prieteni si colegi. Daca acestia au crezut mult timp ca relatia cu Securitatea a fost o conditie pentru ocuparea acestei functii si ca ar fi inceput in 1983, dosarul arata, spun surse din CNSAS, ca nici inainte nu a fost strain ofiterilor. Deplasarile foarte dese in strainatate, intr-o perioada cu foarte multe restrictii, ar fi fost obtinute prin troc cu informatii.

Doua declaratii ce intretin suspansul

Dupa 1990, Andrei Corbea-Hoisie a fost unul dintre fondatorii scolii de jurnalism de la Universitatea „Al.I. Cuza", fiind recunoscut in strainatate ca germanist de exceptie si exeget al lui Paul Celan. Laureat al Premiului Herder, acesta detinea, in 2005, cind a fost numit ambasador la Viena, functia de sef al catedrei de germanistica si membru al senatului universitar. In 2004, la alegerile din institutie, el a dat o declaratie pe propria raspundere privind colaborarea cu Securitatea, ce se afla si acum intr-un plic sigilat din seiful universitatii.

Rectorul Dumitru Oprea spune insa ca nu o poate desigila decit la cererea eventuala a CNSAS. O declaratie similara a dat si la Ministerul de Externe, care a cerut prin fostul ministru Mihai Razvan Ungureanu, iesean si el, verificarea tuturor diplomatilor, cu intentia de a-i da afara pe toti cei care s-ar fi dovedit ca au facut politie politica. Corbea-Hoisie, pe care Ungureanu l-a sustinut pentru aceasta functie, este primul care primeste un astfel de verdict de la CNSAS. Pozitia noului ministru, Adrian Cioroianu, fata de caz nu a putut fi cunoscuta, acesta aflindu-se la Oslo.

Andrei Corbea-Hoisie nu a putut fi contactat, el aflindu-se in Germania, dupa cum au sustinut oficiali din Ambasada de la Viena. Sotia sa, Magda Jeanrenaud, aflata la Iasi, a refuzat, ca si fostii colegi, sa discute despre subiect.