Moscova a reusit sa castige la inceputul acestei saptamani in fata Uniunii Europene confirmarea influentei sale economice in Romania si Bulgaria. O declaratie comuna semnata luni seara la Luxemburg, de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, comisar
Moscova a reusit sa castige la inceputul acestei saptamani in fata Uniunii Europene confirmarea influentei sale economice in Romania si Bulgaria. O declaratie comuna semnata luni seara la Luxemburg, de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, comisarul european pentru relatii Externe Benita Ferrero-Waldner si ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, consfinteste interesele economice ale Rusiei in Romania. Ministrul german de Externe s-a referit la semnarea acestei declaratii ca la o dovada a faptului ca, in pofida dificultatilor existente in relatiile dintre UE si Rusia, cele doua parti pot lucra impreuna intr-o maniera pragmatica si pot ajunge la intelegere.
Jucati pe degete
Prin aceasta declaratie Rusia a obtinut o clauza speciala asupra "exporturilor traditionale de produse agricole ale Rusiei catre Romania" care nu vor fi influentate de noul dialog structural din agricultura europeana - Moscova sare astfel peste barierele Uniunii Europene. Prin acest protocol UE se angajeaza sa initieze consultari inainte de a aplica masuri care ar afecta negativ conditiile in care aceste produse sunt comercializate in prezent - un alt castig al diplomatiei ruse in fata celei europene.
Prin declaratia comuna amintita, Uniunea Europeana se angajeaza sa respecte "nevoile a doua uzine siderurgice din Romania, luand in considerare investitiile rusesti de acolo". De asemenea "Uniunea Europeana ia act de ingrijorarile exprimate de Rusia in legatura cu aplicarea unor masuri europene antidumping care ar afecta exporturile Rusiei in Bulgaria si Romania", inclusiv cabluri si tuburi de otel. In cazul in care masurile anti-dumping ale UE ar afecta exporturile ruse, executivul comunitar s-a angajat sa le revizuiasca. In acest protocol "Uniunea Europeana confirma ca de la 1 ianuarie 2007 toate masurile protectioniste de natura economica care au fost aplicate de Bulgaria si Romania asupra importurilor din tari terte, inclusiv Rusia, au incetat sa existe".
Problema aderarii
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a provocat iritarea Moscovei: in noiembrie 2006 Serghei Lavrov a reprosat Bruxelles-ului faptul ca Rusia nu a fost consultata cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la blocul comunitar. Pe 8 februarie 2007 acelasi Lavrov se declara preocupat de unele aspecte ale aderarii tandemului romano-bulgar la UE. Seful diplomatiei de la Moscova a nominalizat la capitolul domenii problematice exporturile de otel, dar si fabricarea, dupa model rusesc, de echipamente militare. Oficialii rusi erau ingrijorati, in egala masura, si de masurile anti-dumping, a detaliat Lavrov anuntand inca de atunci transarea acestor chestiuni prin intermediul unui protocol care sa fie anexat acordului de parteneriat Rusia-UE.
Remarcile lui Lavrov au intervenit la doar o zi dupa ce Moscova a avertizat UE sa nu isi extinda interesele in statele considerate a fi in zona sa de influenta, chiar daca doreste sa isi aduca aportul la solutionarea asa-numitelor "conflicte inghetate" care afecteaza Republica Moldova, Georgia sau Azerbaidjanul.
Polonia, nuca tare
Rusia si Uniunea Europeana au incheiat un acord de colaborare in 1997 pentru zece ani - acesta urmand sa fie prelungit in acest an - insa Polonia se opune momentan.
Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat la inceputrul acestei saptamani ca Varsovia isi va mentine dreptul de veto asupra acordului de cooperare UE-Rusia, atat timp cat autoritatile de la Moscova nu vor ridica embargoul la importul de carne poloneza. Duminica, la capatul a doua zile de negocieri desfasurate in Cipru, la Limassol, UE si Rusia nu au reusit sa ajunga la un acord privind ridicarea embargoului impus de Rusia.
Polonia blocheaza de la jumatatea lunii noiembrie inceperea negocierilor privind semnarea unui important acord de cooperare economica intre UE si Federatia Rusa, care include si o latura energetica, capitala pentru europeni, din cauza embargoului impus de Moscova. Varsovia considera ca decizia Moscovei este motivata politic, in timp ce autoritatile ruse sustin ca motivul pentru care au interzis importul de carne poloneza ar fi conditiile de control sanitar nesatisfacatoare.
Putin isi muta armatele la granita NATO
Presedintele Rusiei Vladimir Putin a anuntat ieri impunerea unui moratoriu in ceea ce priveste respectarea de catre Moscova a Tratatului privind Fortele Armate Conventionale din Europa (CFE) - o mutare care indica intentia Rusiei de a-si mari efectivele militare de pe cele doua flancuri europene: Transnistria si Kaliningrad. Afirmatiile lui Putin au fost facute in cadrul discursului sau anual din fata celor doua camere reunite ale Parlamentului rus. Presedintele rus a anuntat si un proiect care va anula ideile europene pentru construirea unei rute alternative la energia din Rusia: Putin vrea sa fie construit un canal navigabil care sa lege Marea Caspica de Marea Neagra.
Raspuns la bazele americane
Vladimir Putin a afirmat ieri in fata parlamentarilor rusi: "Tarile NATO construiesc baze militare la granitele noastre, si mai mult decat atat planuiesc sa stationeze elemente ale sistemului de aparare antiracheta in Polonia si Cehia", informeaza Reuters. Discursul lui Putin prezinta astfel ingrijorarile Moscovei fata de bazele militare americane din Romania si Bulgaria, ca si fata de intentia SUA de a construi un radar anti-racheta in Cehia si a stationa zece rachete interceptoare in Polonia.
"In legatura cu acestea consider necesara pronuntarea unui moratoriu privind implementarea de catre Rusia a Tratatului CFE, in orice caz pana in momentul in care toate tarile lumii il vor ratifica si implementa", a declarat Vladimir Putin. Presedintele Rusiei a declarat ca vor fi discutate aceste probleme in cadrul Consiliului Rusia-NATO. Putin a mai precizat ca Tratatul CFE reprezinta un anacronism deoarece impiedica Rusia sa isi mute trupele pe propriul teritoriu, in verme ce tarile NATO se folosec de pretexte pentru a interpreta tratatele internationale.
Canal Marea Caspica-Marea Neagra
In discursul sau de ieri presedintele Putin a anuntat un proiect care va anula orice initiativa europeana de creare a unei rute alternative de transport energetic la Marea Neagra: un sistem de canale care sa lege Marea Caspica de Marea Neagra. "Produsele noastre continua sa fie livrate prin intermediul porturilor straine. Este inacceptabil", a declarat Putin in ultimul sau discurs anual in fata natiunii. Guvernul ar trebui sa investeasca mai mult in modernizarea si extinderea infrastructurii portuare, sa reduca taxele in mai multe zone maritime si sa modernizeze sistemul invechit de canale Volga-Balt catre Marea Baltica, si Volga-Don catre Marea Neagra, a mai spus Putin. El a explicat ca un nou sistem de canale ar putea fi construit de catre un consortiu international, pe ruta Volga-Don, pentru a facilita transporturile dinspre Marea Caspica si pentru a pune in legatura state precum Kazahstanul cu pietele mondiale. "Acest proiect ar oferi statelor din zona caspica iesire la Marea Neagra si Mediterana si le va modifica dramatic pozitia geopolitica, intrucat le va permite sa devina puteri maritime", a mai aratat Putin.
Teama de strainatate
Presedintele rus Vladimir Putin a mai declarat, ieri, ca sume de bani provenind din strainatate au fost utilizate pentru ingerinta in problemele interne ale Rusiei si a cerut inasprirea legilor pentru combaterea "extremismului", relateaza Mediafax. "Exista un aflux din ce in ce mai mare de bani care provin din strainatate si sunt folositi pentru ingerinta directa in problemele noastre interne", a declarat Putin. "Unele persoane nu ezita sa utilizeze cele mai murdare metode, incercand sa alimenteze ura interetnica si interrasiala in tara noastra multinationala", a adaugat el. Putin a declarat ca exista forte interne in Rusia, facand in mod clar referire la opozitie, care nu vor o stabilitate politica, "afecteaza cresterea economica si vor sa-i fure resursele sale naturale", a declarat el. Putin a precizat ca aceste persoane au legaturi cu "colonialistii" straini care vor sa preia controlul asupra Rusiei.
Ambasada SUA explica de ce a fost refuzat Cioroianu
Motivul pentru care nu a fost programata nici o intalnire a ministrului de Externe Adrian Cioroianu cu secretarul de stat Condoleezza Rice, la Oslo, tine de agenda incarcata a reuniunii ministeriale a NATO, precizeaza Ambasada SUA, care anunta ca au loc discutii pentru programarea unei intrevederi, informeaza Mediafax. "Asa cum a anuntat purtatorul de cuvant al MAE ieri, motivul pentru care nu a fost programata la Oslo, zilele acestea, nici o intalnire bilaterala intre ministrul de Externe Cioroianu si secretarul de stat Rice tine de constrangerile de timp impuse de o reuniune ministeriala NATO foarte incarcata", se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti. Totodata, ambasada anunta ca lucreaza impreuna cu partenerii din MAE, pentru a programa o intalnire intre ministrul de Externe Cioroianu si secretarul de stat Rice, cat mai curand posibil.
Rice vorbeste de armament sovietic
Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a respins ieri ingrijorarile exprimate de unii oficiali rusi potrivit carora viitorul scut american antiracheta din Europa de Est ar reprezenta un pericol strategic pentru Moscova, transmite Mediafax. "Ideea ca zece interceptorare si cateva radare din estul Europei vor ameninta sistemul sovietic de disuasiune este pur si simplu hilara si toata lumea stie" acest lucru, a afirmat ea inaintea reuniunii NATO-Rusia de la Oslo. Rice si omologii sai din NATO urmeaza sa se intalneasca la Oslo cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la trei zile dupa ce secretarul american al Apararii, Robert Gates, nu a reusit, in cursul unei vizite la Moscova, sa convinga Rusia ca proiectul militar american nu constituie o amenintare strategica.
57.000 de tancuri peste Europa
Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa (CFE) a fost incheiat pe 19 noiembrie 1990 si a avut ca scop limitarea numarului tancurilor, transportoarelor blindate, tunurilor de mare calibru si fortelor aviatice militare din Europa. Dupa destramarea URSS in 1991 si disparitia Pactului de la Varsovia, Tratatul a fost modificat in 1999 sub egida Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. Acest tratat se refera doar la zona europeana - astfel ca Uniunea Sovietica a mutat peste 57.000 de piese de artilerie grea si tancuri dincolo de Urali, in afara razei de actiune a acestui tratat. Declararea moratoriului asupra CFE de catre Putin ar insemna reintoarcerea celor 57.000 de tancuri si tunuri la granitele Uniunii Europene - cele mai posibile locatii pentru detasarea acestui armament fiind enclava Kaliningrad si Transnistria - cele doua flancuri ale Federatiei Ruse pe care Moscova le considera insuficient protejate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.