Pe Magureanu l-a interesat sa clasifice dosarele informative ale personalitatilor din perioada cat a fost sef al Serviciului Roman de Informatii. Cam tot in aceea vreme s-a aflat prin presa ca s-au constituit fonduri speciale cu nume de cod "X", "Y"
Pe Magureanu l-a interesat sa clasifice dosarele informative ale personalitatilor din perioada cat a fost sef al Serviciului Roman de Informatii. Cam tot in aceea vreme s-a aflat prin presa ca s-au constituit fonduri speciale cu nume de cod "X", "Y" si "Z". Ca in fondul "X" s-ar afla dosarele VIP-urilor, politicieni aflati la putere (dupa '89), ca si contracandidatii lor din Opozitie. Pe langa acestia, tot in fondul operativ "X", s-ar fi aflat si alte persoane care ocupau diverse functii importante in institutiile publice, dar si afaceristi, magistrati, ministri sau secretari de stat. Toti, care fusesera urmariti de Securitate, sau informatori. In plus, la aceste dosare s-au adaugat noi file, caci nu mai e un secret pentru nimeni ca SRI condus de Virgil Magureanu s-a ocupat mai ales cu politia politica (vezi si cazul Terasa "Anda", cand agentii au fost dibuiti de ziaristii de la ZIUA). Apoi, s-a vorbit despre fondul "Y", fondul penal, adica dosarele celor ce fusesera cercetati sau condamnati penal in vremea regimului Ceausescu si aveau interesul sa ascunda acest lucru in noua conjunctura politica. Si acest fond si-a inmultit filele in vremea lui Magureanu, ofiterii SRI strangand date compromitatoare despre anumite personalitati, mai ales din sfera economica, care n-au fost predate Parchetului. Fondul "Z", in schimb, care a fost anuntat in premiera de ZIUA in urma cu zece zile, cuprindea, conform acestor surse, dosarele ziaristilor, scriitorilor, artistilor, actorilor, avocatilor etc., provenind in special din dosarele de urmarire, sau de retea ale fostei Directii a I-a a Securitatii. Si tot in fondul cu pricina se afla si numele ofiterilor sub acoperire infiltrati in redactiile ziarelor.
Multa vreme s-a spus ca aceste trei fonduri sunt simple speculatii ale presei in goana dupa senzational. Iata insa ca existenta fondurilor "X" si "Y" a fost confirmata de celebrele biletele ale lui Florian Coldea - prezentate presei de Mircea Geoana - cu referire la cativa judecatori ai Curtii de Conturi. Imediat, istoricul Marius Oprea, specialist in Arhivele Securitatii, a confirmat si el existenta celor doua fonduri, oferind, in plus, amanunte opiniei publice despre cum functionau si erau constituite acestea. Daca fondurile "X" si "Y" exista, de ce n-ar exista si celebrul fond "Z"?!
Am scris la vremea scandalului Geoana-Coldea ca SRI a camuflat aceste fonduri printre cele 100.000 de dosare (in mare parte microfilmate) pe care legea ii permite sa le detina in continuare si sa nu le predea la CNSAS atata timp cat ele aduc atingere sigurantei nationale. Care termen este foarte relativ. Conducerea SRI se poate prevala oricand de sintagma "siguranta nationala" pentru a justifica de ce n-a predat anumite dosare, sau file la CNSAS, exact acele dosare sau file care au fost reclamate, nu o data, ca au disparut din Arhiva Securitatii. Scopul este evident unul de santaj, de presiuni politice, sau de anihilare pentru anumite persoane care deranjeaza fie puterea, fie chiar conducerea SRI, cum a facut Magureanu cand a scos din fondul "Z" dosarul lui Sorin Rosca Stanescu.
Declaratia de ieri a lui Ticu Dumitrescu, facuta ziaristilor in fata CNSAS, demonstreaza existenta acestui fond "Z". Ticu Dumitrescu a gasit printre dosarele de la CNSAS "urme" ale unor documente compromitatoare la adresa unor jurnalisti importanti ai vietii publice actuale. Din presa scrisa, dar, mai ales, din audio-vizual. Urmele exista, dar nu se regasesc la CNSAS dosarele!... Si e firesc, daca ele se afla in fondul "Z", printre cele 100.000 de dosare care, chipurile, aduc atingere sigurantei nationale. Nu-i asa, domnilor George Maior si Florian Coldea?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.