"Eforturile de demitere a presedintelui Basescu vor esua", este concluzia aparuta intr-un comentariu aparut pe site-ul ziarului The Economist. "Presedintele Romaniei a decis sa nu mai demisioneze si, prin urmare, se va confrunta cu un referendum de d
"Eforturile de demitere a presedintelui Basescu vor esua", este concluzia aparuta intr-un comentariu aparut pe site-ul ziarului The Economist. "Presedintele Romaniei a decis sa nu mai demisioneze si, prin urmare, se va confrunta cu un referendum de demitere a sa, la 19 mai, dupa decizia Parlamentului de a-l suspenda. Date fiind popularitatea presedintelui si portitele acordate prin Constitutie, este probabil ca acesta va ramane in functie". The Economist crede insa ca Traian Basescu "si-ar putea tempera, putin, cele mai agresive instincte, dar, cel mai probabil, isi va continua asaltul asupra Guvernului, pentru a se asigura ca partidul sau, PD, va ajunge forta conducatoare, dupa alegerile parlamentare din 2008". Este putin probabil ca Parlamentul isi va indulci tonul fata de durul Basescu, noteaza The Economist, adaugand ca parlamentarii nu vor putea sa se abtina in a se razbuna pe omul care, de cand a devenit presedinte, i-a criticat extrem de aspru, in cea mai zgomotoasa maniera. In consecinta, sunt putine motive pentru a spera ca progresele tarii pe calea reformei vor fi recuperate prea curand", concluzioneaza ziarul britanic.
FT: Practicile dubioase est-europene pun stapanire pe UE
Sub titlul "Practicile dubioase est-europene pun stapanire pe UE", analistul Tom Gallagher, afirma, intr-un articol publicat ieri in Financial Times, ca majoritatea partidelor parlamentare implicate in criza politica romana sunt doar un paravan al cartelurilor conduse de oameni de afaceri, ale caror interese si averi sunt amenintate de reformele promovate de presedintele Basescu, in special cele care vizeaza sectorul justitiei. Gallagher contrazice astfel teoria expusa de Guy Burrow, care a descris, recent, tot in FT, criza politica din Romania drept o "disputa stupida intre presedinte si premier". Traian Basescu este un populist, dar el este cel care a atacat aceasta oligarhie asumandu-si un imens risc, crede Gallagher, avertizand ca, "daca justitia din Romania ajunge sub influenta acestor carteluri, investitiile straine vor fi periclitate intrucat ar afecta interesele acestei oligarhii".
Le Temps vorbeste despre puciul anti-Basescu orchestrat de Iliescu
Si ziarul elvetian Le Temps reflecta situatia de la Bucuresti apreciind ca actuala criza din Romania este consecinta unor factori care erodeaza clasa politica de mai mult timp. Primul si poate cel mai important dintre acesti factori este "puciul" orchestrat de fostul presedinte Ion Iliescu impotriva actualului sef de stat, noteaza publicatia, reamintind ca prima lovitura de stat organizata de fostul presedinte a avut loc in 1989, cand acesta a reusit sa il inlature de la putere pe Nicolae Ceausescu. Folosindu-se de arhivele sovietice, el a reusit sa "camufleze un puci vulgar in revolutie democratica". In noiembrie anul trecut, amenintat de posibilitatea de a fi chemat sa dea socoteala pentru rolul sau in faimoasele "mineriade" din anii '90, Iliescu ar fi decis sa riposteze si i-a convins pe succesorii sai la conducerea PSD sa joace cartea destituirii actualului presedinte, scrie "Le Temps" citand un cotidian central. Ziarul elvetian sustine ca actuala criza este cauzata si de prerogativele "exorbitante" ale parlamentarilor. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.