Raspund provocarii directorului ZIUA Sorin Rosca Stanescu si strig din capul locului: am trait s-o vad si pe asta! In editorialul sau de miercuri, Sorin Rosca Stanescu, care se declara de dreapta pana la moarte, este pe post de apologet a lui Adrian
Raspund provocarii directorului ZIUA Sorin Rosca Stanescu si strig din capul locului: am trait s-o vad si pe asta! In editorialul sau de miercuri, Sorin Rosca Stanescu, care se declara de dreapta pana la moarte, este pe post de apologet a lui Adrian Nastase, fostul pupil al lui Ion Iliescu. Rosca Stanescu pretinde sa ii demonstrez ca Traian Basescu este "anticomunist autentic" si il prezinta, prin contrapondere, pe Adrian Nastase, drept un tip "stralucit", "om de stiinta", "cel mai performant premier", un "premiant", "care s-a razboit cu Ion Iliescu". Dintr-una in alta, Rosca afirma ca si Basescu a fost dusmanul nostru in Piata Universitatii, in 1990. Aceasta ca replica la ce scriam eu, ca Ion Iliescu, poreclit pe vremuri de Rosca "Iliescu-KGB", a ajuns din nou, astazi, la Cotroceni, ocupand locul presedintelui ales.
Clientul Adrian Nastase, care ar fi putut sa fie presedinte acum (imaginati-va!), este pentru Rosca Stanescu "mult mai putin comunist" decat Traian Basescu. Chiar asa sa fie? In timp ce Basescu era capitan de Marina, Nastase era presedintele UASCR din Facultatea de Drept, tot atunci cand Iliescu era prim-secretar al CC al UTC. Dupa studii, Nastase a fost "repartizat" la Presedintia Consiliului de Ministri. Se invartea deja in cercul familiilor "bune", de nomenclaturisti. Incearca un cuplaj cu fata lui Grigore Preoteasa, fost ilegalist comunist si ministru de Externe, flirteaza cu Zoe Ceausescu, apoi se cantoneaza langa Angelo Miculescu, ministrul Agriculturii, cu a carui fata se casatoreste intr-un final. In 1988 era vice-presedinte al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI) si membru al "grupului de la Trocadero" care a condus Romania dupa 1989. Activitatile sale se desfasurau in cadrul Academiei PCR Stefan Gheorghiu, ca lector al CC al PCR, in Consiliul Juridic al MAE. In primele zile dupa 1989 devine brusc consilierul personal al lui Iliescu, care azi marturiseste la Parchet ca povestea cu steagurile legionare din iunie 1990 i-a fost livrata de... Adrian Nastase, steaua cu multe case a FSN-PSD.
Profilul lui Nastase, pe care, sa fim intelesi, il respect ca profesionist, indiferent de tabara in care se situeaza, este limpede: are o cariera tipica "cadrelor". Nastase mai este adeptul "parteneriatul strategic" cu Rusia, iar in perioada guvernarii sale a permis rusilor sa controleze, aproape pe nimic, o parte importanta din resursele strategice ale Romaniei. Oligarhii la care m-am referit atat ca ziarist cat si in apelurile Civic Media sunt in afaceri stranse cu alti plutocrati de limba rusa: tagma jefuitorilor. Toti acesti cleptocrati, pradatori ai economiei romanesti, ar putea fi inculpati pentru vanzare si tradare de tara. Catalin Avramescu, colegul de breasla aruncat de la "Cotidianul", spunea ca "nu e acceptabil ca Romania sa fie condusa de cozile de topor ale Moscovei". Avea deplina dreptate. Si de aceea a si fost "epurat".
Daca Basescu a fost un comunist, ca toti ceilalti - 90% din clasa politica actuala -, spre deosebire de restul fostilor comunisti, el a subminat si a aruncat in aer propriul sistem din care a facut parte. Fara a fi un "fanatic" al lui Basescu, vad ca ce a promis a si facut in mare masura: de la batalia cu oligarhii rosii la urgentarea finalizarii anchetelor privind evenimentele din decembrie 1989 si a mineriadelor, de la desecretizarea arhivelor Securitatii la condamnarea comunismului. Cu Raportul Tismaneanu a gresit-o, ce-i drept, dar se spera ca va repara cumva eroarea - culpabilizarea intregului popor roman - dupa cum au semnalat deja istorici de prestigiu, academicieni, Biserica Ortodoxa dar si cea Catolica.
Dar Basescu i-a suparat pe rusi si rusofili: vorbind de independenta energetica a Romaniei, de reintregirea tarii cu Basarabia in cadrul UE si, mai ales, prin crearea premiselor mizei fantastice a amplasarii bazelor SUA in Romania.
Pentru toate aceste motive eu, cel care am incasat-o de la minerii adusi de Iliescu la Bucuresti, (apropo - nu Basescu era ministru al Transporturilor, ci un anume Corneliu Burada), ii acord credit presedintelui ales pentru aportul sau la nimicirea fundamentelor comuniste din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.