Principalii favoriti, Nicolas Sarkozy, reprezentand dreapta gaulista - UMP (Partidul pentru Majoritatea Prezidentiala) si Segolene Royale reprezentand Partidul Socialist, s-au clasat pe primele doua locuri, obtinand respectiv 31,11 % si 25,83 % din
Principalii favoriti, Nicolas Sarkozy, reprezentand dreapta gaulista - UMP (Partidul pentru Majoritatea Prezidentiala) si Segolene Royale reprezentand Partidul Socialist, s-au clasat pe primele doua locuri, obtinand respectiv 31,11 % si 25,83 % din voturile exprimate. Pe locul trei, cel care poate decide soarta turului doi, este Francois Bayrou, un fost ministru al educatiei, care a candidat in fruntea unui partid centrist (UDF) si a obtinut 18,5 % din voturi. Pe locul patru, s-a clasat Jean Marie Le Pen, reprezentantul Frontului National, un partid de extrema dreapta, ai carui votanti au migrat partial catre UMP. Presa franceza si principalii analisti politici considera rezultatele de ieri ca o dubla victorie, impotriva indiferentei si impotriva extremelor. Peste 85% din francezii inscrisi pe listele electorale au votat, marginalizand astfel partidele extremiste de dreapta sau de stanga.
Votul negativ dat de alegatorii francezi Constitutiei Europene a paralizat practic mecanismele decizionale europene si a transferat pe plan European temerile franceze despre extinderea puterii birocratice a Bruxelles-ului in detrimentul intereselor nationale. Noul presedinte francez va trebui in primul rand sa reconstruiasca o dinamica de constructie europeana in contextul in care se anunta negocieri extrem de dificile in ceea ce priveste structura bugetului european si contributiile statelor membre.
Urmeaza acum o campanie electorala in care atat Nicolas Sarkozy cat si Segolene Royale vor incerca sa mobileze un numar cat mai mare de alegatori. Pentru Nicolas Sarkozy, principala provocare este acum sa convinga si pe cei care se tem acum de modelul pe care il propune Frantei, cel al unei modernizari rapide. In discursul sau Sarkozy a mentionat dorinta sa de a propune un nou vis francez, o meritocratie sociala, un proiect capabil sa descatuseze energiile stavilite de o birocratie excesiva si sa ofere o sansa si celor defavorizati. De partea cealalta, Segolene Royale este obligata sa aiba un mesaj centrist, pentru ca voturile alegatorilor de stanga nu sunt suficiente pentru victorie. Candidata socialista sustine ideea ca Sarkozy este un om periculos, care a imprumutat prea multe idei nationaliste de la extremistii de dreapta, un om care provoaca dezbinare si care nu a dovedit nimic in ultimii ani cand a fost ministru de interne si ministru de finante.
De aceea este probabil ca votul alegatorilor centristi va fi decisiv pentru rezultatul din turul 2, iar alianta cu Francois Bayrou este dorita de ambii candidati. Viitorul guvern nu poate fi conceput fara partidul UDF centrist, indiferent care vor fi rezultatele alegerilor prezidentiale. Pentru moment, Bayrou nu si-a exprimat sprijinul pentru nici unul dintre cei doi candidati. O campanie electorala care insista pe temerile populatiei, o indiferenta cvasi generala fata de agenda europeana, oameni influenti care participa la guvernare de peste douazeci de ani si care spun acum ca ei reprezinta singura sansa de reinnoire a sistemului politic, un joc previzibil de coalitii la centru, iata cateva teme ale campaniei prezidentiale franceze care pot fi regasite si in Romania. Primele sondaje il indica pe Sarkozy favorit, consilierii sai au inceput deja cu promisiunile catre centristi, deci se potriveste si zicala "Plus ca change, plus c'est pareil", adica in romaneste, "lupul isi schimba blana, dar naravul"...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.