Fascinată de păsările din pădurile copilăriei sale, Polina Manoilă străbătea dealurile și pădurile Gorjului, purtandu-și marama de fată, visand să ridice sălile in picioare.


Cunoscuta interpretă de muzică populară Polina Manoilă, acum pensionară, ne-a spus că era și este minunat să intri in casele oamenilor, prin intermediul televizorului sau al radioului, și să fii primit cu brațele deschise.

CÂNTEC DE LEAGĂN. A fost născută intr-o zi de duminică in satul Valcele, comuna Tismana, la cațiva kilometri de Hobița lui Brancuși, și copilăria i-a fost legănată de muncă, de dimineață pană la apusul soarelui... Legănată de mama ei, interpreta spune că o dragoste aparte s-a revărsat asupra ei. Un eveniment nefericit i-a arătat calea pe care trebuie să o urmeze in viață. "Cea mai tristă zi din viața mea a fost cand mi-am pierdut tatăl. A căzut un nuc peste el. Atunci, mama m-a luat și mi-a spus: «Polina, pe tine te dă muma la covoare. Te dau la Tismana, să lucrezi covoare, să ai o viață mai ușoară». Am bătut drumul pană la Tismana in fiecare dimineață, trei luni, și am deprins tainele meseriei de la o măicuță de la mănăstirea cu același nume. De dorul tatălui, tristă, cantam in timp ce lucram la război. Am fost auzită și solicitată să cant la formația artistică. Așa am ajuns la Craiova, la un festival unde am luat premiul I. Primele cantece le-am luat de la mama mea, pe care am și moștenit-o in privința talentului."

LUMEA SATULUI. "Mergeam cu drag de horă in sat", iși amintește Polina Manoilă. "Mă țineam după sora mea mai mare. Băieții mă simpatizau și mă trăgeau și pe mine in horă. Șezătorile la noi erau extraordinare, ne intalneam să muncim, dar și ca să ne distrăm. Marame ca la noi, in Gorj, n-am văzut nicăieri. Se lucrează foarte greu, dar sunt mandria gorjencelor. Am 10 marame, una mai frumoasă ca alta, peste 20 de costume, lucrate de mama, de sora mea și de mine. Toate sunt pe panză de marchizetă, cea mai fină panză."

TURNEE. Cu Ansamblul "Doina", Polina Manoilă și-a purtat mandră marama de gorjeancă in peste 30 de țări