Cu prilejul acordarii dreptului de vot femeilor din Romania, Ilustratiunea Romana din 1938 a intreprins o ancheta printre cele mai reprezentative figuri din miscarea feminista. Redam interesantele raspunsuri primite.  Iata ce raspunde dna Ale
Cu prilejul acordarii dreptului de vot femeilor din Romania, Ilustratiunea Romana din 1938 a intreprins o ancheta printre cele mai reprezentative figuri din miscarea feminista. Redam interesantele raspunsuri primite.  Iata ce raspunde dna Alexandrina Gr. Cantacuzino in aceasta interesanta chestiune, de cea mai arzatoare actualitate:
-Noua Constitutie va satisface in esenta ei?
-"De sigur, dealtminteri pactul fundamental reprezinta norme de conducere; totul depinde, in aplicarea lui, de spiritul de legalitate ce trebue sa domneasca. O constitutie nu poate fi judecata decat in spatiu si timp prin roadele ce da. Totusi se poate spune ca ea a tinut seama de lucruri esentiale: crearea unei noui structuri sociale si politice, reorganizand viata corporativa, chemand si pe femei la marile raspunderi obstesti.  Acum ramane de vazut cum va fi redactata legea electorala si cum se va organiza corporatia plugarilor, a carei inraurire, bine calauzita, poate fi covarsitoare.
Aceasta lege electorala trebue sa tie seama ca gospodina, temelia familiei, prin faptul ca-i jertfeste tineretea, munca, avantul si ca indeplineste cea mai importanta functie sociala, nu poate fi inlaturata de la dreptul de eligibilitate la Senat. Ea trebue sa se incadreze intr-o categorie, caci ar fi prea nefiresc, nedrept, ca mama sa ramae fara posibilitati de actionare; iar orice tanara profesionista sau muncitoare care nu sunt legate de tara aceasta prin firul puternic al maternitatii, ce strange generatiile intre ele, sa hotarasca de soarta ei. Afara de aceste rezerve si de faptul ca eligibilitatea la Camera se cuvine si ei si va veni, noua Constitutie este pentru femei o isbanda cu atat mai simtita cu cat in atatea tari, in clipa de fata, se cauta a se inlatura femeile dela viata obsteasca. Suveranului i se cuvine recunostinta femeilor romane, pe care in fine Constitutia Carol II-lea le instaureaza in drepturi egale cu cetatenii barbati. In ceas de sbucium si prefaceri suntem chemate la munca si raspunderi. Mare cinste.  SUS INIMILE!" Dna Ortansa Satmary, atat de activa si importanta factora in miscarea feminista, raspunde: - "Ce cred despre drepturile nou castigate? O era noua de indatoriri si drepturi incepe pentru femeile tarei noastre. Nazuinti si lupte indelungate isi afla azi drum spre infaptuire. Majestatea Sa Regele, inalt intelegator al nevoilor neamului nostru si al spiritului vremei, a chemat pe femeia romana la viata publica a tarii. Asteptam ca noua lege electorala sa aplice in intregime principiul constitutional. Ca si celelalte colege conducatoare ale miscarei feminine din tara noastra am exprimat in numele tuturor asociatiunilor ce conduc omagiu si recunostinta M. Sale".
- Ce rezultate asteptam dela aceste drepturi?
- Problema drepturilor femeilor nu se sprijina numai pe principiul firesc al dreptului lor de afirmare in toate domeniile de actiune pentru a-si creia conditiuni de viata mai prielnice, ci in mare parte pe imperioasa nevoe a neamului, de a folosi toate fortele pentru desavarsirea progresului tarii. Femeia cu barbatul formand o unitate nu se poate separa de intregul tot care se numeste neam, rasa, natiune, ci ea se integreaza si se identifica in realitatea acestor notiuni. Fara colaborarea femeii cu barbatul, fiecare cu insusirile lor specifice, - nici superioare nici inferioare unele celorlalte, ci numai deosebite - nu este posibila o evolutie armonica normala in mersul ascendent al evolutiei pogresului.  Inlaturarea colaborarei feminine a stanjenit dealungul vremurilor mersul evolutiv normal al civilizatiei. Un exemplu dintre cele multe, edificator asupra efectelor deficitare datorite lipsei femeilor dela conducere, este putinul ascendent pe care l-a castigat ideia de pace. Am increderea deplina ca femeile romane vor sti sa raspunda la noile chemari. In viata administrativa, la care au fost chemate, femeile au afirmat competenta, si deosebita putere de munca.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.