Regizorul și scenaristul belgian Gerard Corbiau s-a aflat zilele acestea pentru prima oară in Romania, fiind component al juriului competiției de lungmetraj a celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional de Film B-Est (14-21 aprilie).

În 1987 debuta cu "Maestrul muzicii", film nominalizat la Oscar, care inscria școala de film belgiană in agenda cinematografică internațională. Pentru filmul "Farinelli" (1994), regizorul primește Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, fiind totodată nominalizat la Oscar. Foarte interesant este faptul că Gerard Corbiau și-a inceput cariera ca documentarist, in 1968.

TEMERAR. Întrebat cum a ajuns de la documentare la film, Corbiau – o persoană de o modestie și de o sinceritate debordante, ne-a mărturisit: "Marele meu vis nu era acela de a face documentare, marele meu vis era acela de a face cinema. Cand aveam 40 de ani, mi-am spus că, dacă nu fac asta, dacă nu imi urmez visul de a face cinema nu o voi mai face niciodată. În momentul cand am decis să fac cinema, am intrat in cea mai dură perioadă a vieții mele. Pentru că, incepător fiind, este foarte greu să iți promovezi filmele. Primul meu film, «Maestrul cantecului», mi-a schimbat viața. Aveam 45 de ani cand l-am realizat".

Experiența de documentarist și-a spus cuvantul in "Farinelli", film despre viața celebrului cantăreț castrat Farinello (sau Farinelli), pe numele său adevărat Carlo Broschi. A debutat la Neapole, in 1720, iar efectul asupra publicului a fost copleșitor. Vocea și infățișarea l-au transformat intr-un idol. Munca lui Corbiau a fost sisifică, documentandu-se pentru realizarea acestui film cu o tenacitate extraordinară. Nu numai atat. A făcut o incercare temerară, de pionierat s-ar putea spune. Și anume, aceea de a da realitate unei voci care astăzi nu mai există. Deoarece despre vocea castraților in prezent se pot emite doar supoziții.

PROIECTE. Astfel, Corbiau avea să obțină vocea lui Farinelli prin combinarea a două voci − cea a unui contratenor și a unei altiste, cu ajutorul unui ordinator. "Acest film a fost pentru mine o aventură extraordinară. Criticii francezi au spus: «Voce de ordinator? Dezgustător!». Ceea ce nu era adevărat", spune Corbiau.


Romania i-a lăsat o impresie plăcută: "Am intalnit aici oameni formidabili. Aici este un joie de vivre extraodinar". Și a fost incantat să-l vadă pe Nikita Mihalkov la București: "Îl cunosc pe Mihalkov de aproximativ zece ani. Eram in competiție la Oscar, și el a caștigat. Este mai bun decat mine!". Proiecte? "Un mare proiect. Un film despre viața lui Petru cel Mare, realizat in Rusia. Mai multe nu spun…"