1973-1983. Un deceniu de fotbal, un deceniu numit Johan Cruyff. Un jucator care, si sub bagheta romanului Pisti Covaci, si-a pus pecetea definitiv asupra celui mai titrat club din istoria Olandei, Ajax Amsterdam. In semn de pretuire, tricoul cu Nr. 1
1973-1983. Un deceniu de fotbal, un deceniu numit Johan Cruyff. Un jucator care, si sub bagheta romanului Pisti Covaci, si-a pus pecetea definitiv asupra celui mai titrat club din istoria Olandei, Ajax Amsterdam. In semn de pretuire, tricoul cu Nr. 14, purtat de legendarul jucator, a intrat definitiv in vitrina cu trofee a clubului. Nimeni nu va mai purta vreodata Nr. 14 la Ajax.

In urma unei ceremonii desfasurate la Amsterdam Arena, in semn de omagiu si recunostiinta fata de Johan Cruyff, a fost retras tricoul cu Nr. 14, purtat in perioada in care a evoluat la acest club. "Daca acest club este unul din cele mai mari din Europa, acest lucru i se datoreaza lui Johan", a declarat presedintele clubului olandez, John Jaake, in prezenta lui Cruyff, care va implini 60 de ani saptamana viitoare si care a declarat ca acesta este cel mai frumos cadou pentru ziua sa de nastere. Clubul olandez l-a recunoscut inca o data pe cel mai faimos jucator al sau, care la ceremonie a fost insotit de fosti si actuali jucatori de la Ajax, Marco van Basten sau Klaas Jan Huntelaar.
CARIERA. Johan Cruyff, considerat alaturi de Pele, Di Stefano si Maradona, unul dintre cei mai buni jucatori din istorie, a fost campion al Olandei si castigator al Cupei cu Ajax, dar si in Spania cu FC Barcelona, club la care a evoluat tn perioada 1973-1978 si la care s-a intors ca antrenor. Ca tehnician al echipei FC Barcelona, el a castigat Cupa Campionilor Europeni, Cupa Regelui si de patru ori campionatul Spaniei. A evoluat de 48 de ori in nationala Olandei si a participat la Cupa Mondiala din 1974, unde nationala batava a ocupat locul doi. Cruyff este unul dintre cei trei jucatori din lume care a castigat de trei ori Balonul de Aur, in anii 1971, 1973 si 1974. In selecta galerie ii mai regasim pe Michel Platini (1983, 1984 si 1985) si Marco van Basten (1988, 1989 si 1992).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.