Conform calendarului ortodox, după Săptămana Luminată se pot face iarăși nunți. În calendarul popular, nunților ținute in această perioadă li se mai spune "nunți intre sape".


Pețitul, strigările, chemarea la nuntă, masa miresei, jocul zestrei, aducerea miresei, iertăciunile, cununia, masa mare, inchinatul... Ceremonialul nunții la romani! Descrierea acestui ceremonial o aflăm in lucrările unor autori incepand din secolul al XVIII-lea. Un exemplu relevant este lucrarea cărturarului Dimitrie Cantemir, "Descrierea Moldovei". Mai tarziu, vor apărea adevărate monografii despre acest moment hotărator in viața unui om, ale autorilor S. Fl. Marian, Elena Sevastos ș.a.

Cand a apărut această instituție a căsătoriei? În ce perioadă a anului se fac nunțile? Care sunt momentele principale ale nunții la romani? Cum este o nuntă țărănească? Se mai respectă in prezent obiceiurile și ritualurile de odinioară? Cand a apărut tortul de mireasă? Cum se desfășoară o nuntă in ziua de astăzi? Care este meniul sau cat te costă să faci o nuntă? Sunt doar cateva din intrebările la care am incercat să găsim răspunsul consultand lucrări, monografii, dicționare, dar și stand de vorbă cu Alexandru Preda, unul dintre profesioniștii industriei ospitalității din Romania, apreciat și de breasla internațională.

ÎNCEPUTURI. Să o luăm cu inceputul. Căsătoria a jucat intotdeauna un rol important din punct de vedere social și economic. Ea a apărut ca instituție cu mult inaintea creștinismului. Unele ritualuri, tradiții și obiceiuri de atunci și de mai tarziu s-au păstrat pană in zilele noastre. Un exemplu concret: inelul de logodnă. El simbolizează eternitatea și se presupunea că mariajul este o uniune care durează pentru totdeauna!?
În jurul anului 1500 căsătoriile se desfășurau fără ceremonie și fără martori. De aceea, Conciliul de la Trent (conciliu catolic, ținut in perioada 1545-1563, ce a luat atitudine impotriva reformei religioase ce se răspandea atunci in țările din centrul și apusul Europei) a hotărat ca fiecare căsătorie să fie oficiată de preot și să fie prezenți cel puțin doi martori. Mai tarziu, in perioada Renașterii, după căsătorie urma un banchet. Se spune că acest obicei păgan a fost adoptat de biserica romano-catolică. Tradiția rochiei albe, purtarea unui lucru nou și a unuia vechi, a unui articol de imbrăcăminte de culoare albastră, părerea că dacă mirele vede mireasa inainte de nuntă aduce ghinion ș.a. sunt superstiții imprumutate din obiceiurile celtice și ritualurile hinduse. O mare parte din aceste tradiții și obiceiuri s-au păstrat și la noi.