Guvernul ar fi inițiat un proiect de lege prin care lui Traian Băsescu să i se interzică să mai candideze, a acuzat ieri președintele executiv al PD, Adriean Videanu. Reprezentanții PNL și ai Guvernului neagă, ca și cei ai PSD, care intorc acuzațiile, dezvăluind că democrații pregătesc luni un miting la București.


Adriean Videanu a prezentat ieri intr-o conferință de presă un proiect de lege care nu poartă insă nici o semnătură și nici un număr de inregistrare in nici o instituție. Potrivit lui Videanu, documentul ar circula "prin calculatoarele parlamentarilor PNL și PSD". Proiectul ar urma să modifice Legea pentru alegerea președintelui Romaniei astfel incat, prin adăugarea a două aliniate la articolul 10, să se interzică candidatura unui președinte suspendat din funcție, precum și cea a persoanelor care au fost puse sub acuzare pentru infracțiuni impotriva statului roman. Un al doilea articol vizează modificarea termenului de depunere a candidaturilor, de la 30 de zile inainte de scrutin la 15 zile in cazul unor alegeri anticipate pentru președintele Romaniei. În expunerea de motive anexată proiectului ca venind din partea premierului Tăriceanu, dar fără semnătura acestuia, se arată că in cazul alegerii președintelui "desemnarea pentru această funcție a unei persoane asupra căreia să nu planeze nici un fel de indoială cu privire la moralitatea și corectitudinea sa este necesară".

STOP JOC. Potrivit unui astfel de text, Traian Băsescu ar fi in situația de a nu mai putea candida nici dacă demisionează acum, nici dacă ar renunța la demisie, s-ar supune referendumului, populația ar decide să nu-l demită, s-ar intoarce la Cotroceni, insă după expirarea mandatului nu ar mai putea candida pentru un al doilea mandat. Videanu a făcut un apel către partidele politice să nu dea curs unui astfel de demers, susținand că știe că sunt "cinci-șase laboratoare care lucrează in momentul de față la modificarea legii electorale, cu același final". "Majoritatea calificată a tandemurilor PNL-PSD, PRM-UDMR, și cu sprijinul PC, pregătesc, in mod incalificabil, modificarea legilor electorale, astfel incat, in urma jocurilor de culise, actualul președinte să nu mai poată candida", a reclamat el.

DECLARAŢII. Liderul executiv al PD exclude posibilitatea unei intoxicări, invocand faptul că presa scrie de cateva zile despre această intenție a PNL-PSD, dar și faptul că și la Legea lustrației s-a incercat introducerea unui articol prin care se interzicea comandanților de navă să poată candida. Ulterior, el a trimis presei și declarațiile politicienilor, care ar confirma intenția "interzicerii" lui Băsescu.

Călin Popescu Tăriceanu: "Ca politician, eu interpretez demisia lui Băsescu ca pe o recunoaștere a propriilor erori și ca pe o recunoaștere involuntară a faptului că nu mai are dreptul moral să mai candideze pentru un mandat" (19 aprilie a.c., declarația ulterioară suspendării președintelui).

Daniela Buruiană (PRM): "După suspendare vom cere ca acest individ să nu mai participe la alegeri pentru că, odată incălcată Constituția Romaniei și alte prevederi legale, acest individ nu mai are dreptul să intre in competiție electorală. Luăm modelul Lituaniei..." (19 aprilie a.c., emisiunea "Ziua cea mai lungă", Realitatea TV).

Titus Corlățean (PSD): "Această posibilitate (n.r. – interzicerea candidaturii) reprezintă o opțiune de reflexie serioasă, pentru că nu se poate să continui după ce Parlamentul Romaniei a dat un vot foarte clar de neincredere președintelui, să lași deschisă posibilitatea să se continue această stare de conflict și de scandal" (20 aprilie a.c., Romania liberă).

ATAC LA PROCURORI. De la Cluj, președintele PD, Emil Boc, a plusat și el la acuzațiile lui Videanu, arătand că se incearcă inlocuirea procurorului general și a procurorului-șef al DNA, actuala Coaliție avand in cei doi procurori "un obstacol in a-și face treburile murdare". Se vehiculează și schimbarea șefilor SRI și SIE in perioada următoare.

ROLUL HARTIEI