"A fost absolut penibil. Traian Băsescu este atat un om fricos, cat și mincinos. Cariera politică a lui Băsescu s-a incheiat din punct de vedere al credibilității", a comentat liderul PSD Mircea Geoană, care a arătat că argumentele invocate de șeful statului au fost "de un penibil absolut". El a anunțat că PSD se va mobiliza și va face o campanie "foarte agresivă" impotriva lui Traian Băsescu, intrucat acesta a anunțat deja că, dacă va fi reconfirmat in funcție, va fi la fel ca și pană acum. "Mi-e rușine de rușinea lui Traian Băsescu. S-a umplut de penibil. A dus instituția prezidențială in derizoriu. În aceste condiții, Traian Băsescu nu mai are dreptul moral să deschidă gura in fața poporului roman", a comentat și liberalul Ludovic Orban.

Liderul PC, Dan Voiculescu, a apreciat că este vorba de cea mai mare greșeală a politicianului Băsescu. "Prin faptul că nu are onoare, eu cred că a pierdut foarte mult. În ceea ce ne privește, pentru noi de acum incolo ce mai spune Traian Băsescu nu contează. Traian Băsescu nu are cuvant, nu are onoare, nu ne mai interesează, indiferent dacă e președinte suspendat sau nu, indiferent dacă caștigă referendumul sau nu, indiferent ce se intamplă, pentru noi, Traian Băsescu nu mai contează", a declarat Voiculescu. Decizia lui Băsescu de a participa la referendum a fost considerată de către deputatul UDMR Kelemen Hunor ca nefiind o alegere curajoasă. În opinia lui, dacă Băsescu și-ar fi dat demisia, riscul să nu mai fie președinte era prea mare pentru acesta, pentru că popularitatea lui nu este atat de mare cum se crede. "Un act mai mult decat regretabil și de o penibilitate absolută" a fost aprecierea vicepreședintelui PRM, Lucian Bolcaș, criticandu-l pe Băsescu pentru lipsa de cuvant, "cel mai degradant fapt ce i se poate imputa unui bărbat".

SUSŢINERE. Liderul PD, Emil Boc, a declarat că soluția referendumului era necesară și justificată, el invocand noua alianță care s-a constituit pentru a-l impiedica pe Băsescu să candideze, dacă ar fi demisionat. "Avand in vedere că PSD și PNL nu ar fi dat inapoi de la nici un mijloc pentru a il impiedica pe președintele Băsescu să candideze din nou, soluția referendumului apare justificată", a spus Boc.