Ieri se făcuse deja ora 17:00 cand Curtea Constituțională luase act de suspendarea președintelui, iar de la Cotroceni nu se auzea nimic nici despre vreo demisie, nici despre predarea ștafetei către președintele interimar. De altfel, Nicolae Văcăroiu căuta să dea de Băsescu ca să-și anunțe venirea la Cotroceni și nu reușea.


În schimb, dinspre apropiații lui Traian Băsescu și dinspre PD veneau "păreri, credințe, suspiciuni" că aceasta nu va mai demisiona, alegand să meargă la referendumul in care populația să decidă dacă il demite sau nu. Mai consistent, oficial, pe agențiile de presă curgeau rugămințile unor filiale să-și anuleze anunțul cu demisia. "Îi cerem președintelui Romaniei, cu scuzele de rigoare față de popor, să nu-și dea demisia și să rămană un președinte suspendat, să incercăm, prin referendum, să-l ducem acolo unde este", a declarat, de la Bistrița, vicepreședintele PD Ioan Oltean, explicand că, dacă pană joi era "adeptul demisiei președintelui și nu a jumătăților de măsură", după apariția intenției de a i se interzice lui Băsescu să candideze și-a schimbat părerea. În momentul in care a promis că demisionează la cinci minute după suspendare, Băsescu nu știa ce-l așteaptă, l-a scuzat Oltean.

ÎNDEMNURI. PD Arad i-a cerut tot public lui Băsescu să nu mai demisioneze, pentru a nu permite "coaliției antiprezidențiale" să-și facă jocurile, "impiedicandu-l prin jocuri murdare de culise să candideze pentru un nou mandat". Deputatul Augustin Zăgrean, căruia Băsescu tocmai ce i-a semnat numirea ca judecător la Curtea Constituțională, și-a exprimat și el opinia că Băsescu ar trebui să renunțe la ideea de a-și da demisia și să se supună votului popular in cadrul unui referendum, intrucat acesta este pasul următor, in conformitate cu Constituția. Însuși președintele PD, Emil Boc, a arătat că ar reflecta de două ori, dacă ar fi in locul lui Traian Băsescu și ar trebui să aleagă intre demisie și referendum, el preferand ultima variantă.
Gheorghe Flutur (PLD) și senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter l-au sfătuit pe suspendatul șef al statului același lucru.

TREI SCENARII