Curtea Constituțională
a indeplinit ieri ultima procedură necesară in cazul suspendării lui Traian Băsescu: constatarea interimatului funcției de Președinte al Romaniei. Băsescu a contestat fără rezultat decizia de suspendare a sa din funcție, dar a anunțat că nu va demisiona, optand pentru varianta referendumului de demitere.


După mai multe ore de discuții și deliberări, judecătorii Curții Constituționale au constatat că procedura legală "a fost respectată" și că există imprejurările "care justifică interimatul in exercitarea funcției de Președinte al Romaniei". În hotărarea Curții Constituționale se menționează și faptul că interimatul funcției de șef al statului va fi asigurat, potrivit legii, de președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu. Hotărarea de ieri se va comunica Parlamentului și Guvernului și se va publica in Monitorul Oficial, Partea I. Surpriza acestei pronunțări, cu rol strict de constatare, a venit insă de la faptul că judecătorii au respins, prin aceeași hotărare, o contestație formulată de Traian Băsescu impotriva propriei sale suspendări. Contestația președintelui, despre existența căreia nu s-a știut nimic pană ieri, a fost considerată inadmisibilă de Curtea Constituțională. Decizia de respingere, dată in această formă, inseamnă de fapt că șeful statului a incercat să atace suspendarea printr-o modalitate care pur și simplu nu este prevăzută de vreun act normativ. Hotărarea Curții Constituționale s-a lăsat indelung așteptată și a fost insoțită de cateva incidente greu de explicat. Informația oficială despre decizia luată de Curte a apărut mai intai pe agenția Reuters, care transmitea deja știrea constatării interimatului citandu-l pe unul dintre judecătorii Curții, Acsinte Gaspar, și nu pe site-ul Curții Constituționale.
Potrivit Constituției, funcția de președinte interimar al Romaniei va fi ocupată de șeful Senatului, Nicolae Văcăroiu. El va ocupa această funcție o lună, pană la organizarea referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu.

REFERENDUM LA 20 MAI. La jumătate de oră după comunicatul Curții Constituționale, Nicolae Văcăroiu a făcut primele declarații la Senat, inainte de a pleca la Cotroceni pentru a prelua funcția de președinte interimar. Văcăroiu a explicat că, dacă Băsescu nu va demisiona, singura dată valabilă pentru referendum va fi 20 mai. "Nu există altă dată, termenul este foarte scurt și trebuie urmate toate procedurile, ca și la alegeri", a spus Văcăroiu. Pentru aceasta, luni va fi convocată o ședință comună pentru a se adopta hotărarea de organizare a referendumului, care va fi apoi trimisă Guvernului, care trebuie să organizeze referendumul. "Din acel moment, Traian Băsescu intră in campanie electorală. De atunci se calculează cele 30 de zile de suspendare", a arătat Văcăroiu. Cat despre planurile de președinte interimar, Văcăroiu spune că va fi un președinte activ, dar care nu va da telefoane la Parchet sau la DNA, va participa la ședințele de guvern dacă va fi invitat de premier, va avea consultări cu partidele parlamentare, iși va exercita atribuțiile de la Senat și nu va sta in biroul lui Băsescu atunci cand, ocazional, va merge la Cotroceni, deoarece nu i-ar face plăcere să se așeze pe fotoliul unui președinte ales.

DEMISIE