Aseară, la ora 19:00, suspiciunile s-au confirmat: Traian Băsescu a chemat presa in salonul "Ambasador" de la Palatul Cotroceni, avand pe fundal tabloul cu carul cu boi, pentru a anunța că s-a răzgandit: nu mai demisionează. Dezvăluie in același timp că avea de gand de fapt să declanșeze prin demisia sa nu doar alegeri prezidențiale anticipate,ci și alegeri parlamentare.Trecuseră fix 28 de ore de la epuizarea celor cinci minute de după votul parlamentarilor prin care a fost suspendat din funcție. "După cum știți, la un moment dat am anunțat că voi demisiona. Speram că asta va antrena o competiție electorală cinstită intre liderii partidelor și speram să anunțe și anticipate pentru Parlament. Din păcate, ce am văzut ieri in Parlament m-a convins că in nici un caz larga majoritate antiprezidențială nu ar fi acceptat alegeri anticipate", și-a justificat Băsescu răzgandirea. El a invocat declarații ale premierului Tăriceanu și ale șefului Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, din care a dedus că se plănuia schimbarea legii electorale astfel incat să nu poată candida, să fie "eliminat din competiția politică".

De asemenea, Traian Băsescu a invocat pentru a-și justifica decizia și "semnalele externe care reclamau restabilirea stabilității politice". "Pe fondul intențiilor pe care le pot anticipa, e clar că o demisie ar fi accentuat criza politică și ar fi prelungit-o pană in iulie-august sau chiar septembrie, cand s-ar fi organizat alegeri anticipate prezidențiale. Din acest motiv, constatand că un gest de fair-play nu ar fi determinat un gest similar din partea coaliției antiprezidențiale, am considerat că cea mai bună soluție pentru Romania este participarea mea la referendum, urmarea căii constituționale", a susținut Băsescu, exprimandu-și speranța că guvernul va organiza referendumul in termenul constituțional de 30 de zile.

EXPERIENŢA DE VIAŢĂ. Decizia pe care a luat-o nu e pusă numai pe seama adversarilor, ci și a propriei experiențe de viață, care ii impinge ca atunci cand "trebuie să opteze pentru o soluție sigură pentru țară" trebuie să pui "inaintea intereselor politice, legate de eventuale alegeri, interesul național, care reclamă imediat trecerea la un regim de stabilitate". "Știu că anunțul meu va genera pentru unii regrete, pentru alții, dezamăgire, și pentru cei care doreau eliminarea mea din viața politică, o enormă supărare și necesitatea schimbării strategiei lor. Dar viața nu este intotdeauna așa cum o planifici. Altfel spus, ne vedem la vot peste 30 de zile", și-a inchieat Băsescu speech-ul, inserand și cateva planuri de viitor: contact "strans" cu populația, intalniri cu oameni din mediul rural și urban, dar și gandirea unui mod de abordare a funcției de președinte in baza prevederilor din motivarea Curții Constituționale care i-a recunoscut rolul de "jucător".


SUBCONSTIENTUL JOACA FESTE