Pe termen scurt, actiunile SNP ar putea forta pragul de 0,5 lei.

Caderea din ultima vreme a actiunilor Petrom a atras atentia SIF-urilor, care au inceput deja sa cumpere de pe piata de capital. Insa marea afacere cu actiunile SNP incepe abia in luna august, atunci cind se asteapta ca angajatii Petrom sa intre in posesia celor 8% prevazute in contractul de privatizare a companiei. Cum salariatii Petrom vor cumpara o actiune SNP la pretul de 0,2 lei, e posibil ca ei sa incerce sa o vinda undeva la 0,4-0,45 lei. „SIF Muntenia dispune de o strategie privind cumpararea de actiuni Petrom. Este normal sa fim interesati si dispunem si de bani", ne anunta Petre Pavel Szel, presedintele SAI Muntenia Invest, cea care administreaza activele societatii SIF Muntenia.

Presedintele SSIF Broker Cluj, Petru Prunea, spune ca si societatea pe care o conduce este interesata de actiunile Petrom, dar marimea investitiei depinde de pretul din piata. „La un pret de 0,4-0,45 lei pe actiune am putea investi citeva zeci de miliarde de lei vechi", puncteaza seful SSIF Broker Cluj.

SNP, trend descrescator

Potrivit unui raport al firmei de consultanta KTD Invest, „pe termen scurt, actiunile Petrom nu sint interesante pentru achizitionare. Trendul descendent este destul de vizibil atit pe termen scurt, cit si pe termen mediu". Se pare ca la tendinta de scadere a actiu-nilor SNP a contribuit si anuntul din zilele anterioare, legat de bugetarea pentru 2007 a unui profit net in scadere cu 26% fata de cel obtinut in 2006.

„E posibil ca actiunile Petrom sa se apropie pe termen mediu de pragul de 0,5 lei", sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. In prezent, o actiune Petrom este cotata la Bursa de Valori Bucuresti la pretul de 0,55 lei.

Ce spune conducerea

Potrivit estimarilor conducerii executive a Petrom, cistigul inainte de plata dobinzilor si a taxelor (EBIT) ar putea cobori in acest an pina la 1,7 miliarde de lei, de la 2,1 miliarde de lei, cit a fost prognoza in 2006. Anul trecut, compania a afisat un profit operational de 2,7 mi-liarde de lei, care a depasit cu 28% estimarile initiale.

Pentru anul 2007, Petrom mizeaza pe venituri de 10,6 miliarde de lei, sub nivelul estimat in 2006, de 10,9 miliarde de lei. La finalul anului 2006, Petrom a afisat venituri de 13 miliarde de lei, depasindu-si cu 19% estimarile.

Un dolar in plus la baril, 4% in plus la profit

Analistii bancii de investitii Wood Company spun ca bugetul Petrom a fost intocmit la sfirsitul anului 2006 si a luat in calcul posibilitatea reducerii preturilor la petrol. „De atunci, preturile petrolului exportat din Urali au crescut de la 56 de dolari pe baril pina la 65 de dolari pe baril", apreciaza analistii Wood. Potrivit estimarilor bancii de investitii, o miscare a pretului petrolului cu un dolar influenteaza cu 4% profitul operational consolidat.

Directorul de comunicare al Petrom declara ca inchiderea Arpechim pentru revizie in luna aprilie si estimarea de reducere a preturilor petrolului sint principalele cauze pentru care Petrom a admis ca, in acest an, ar putea avea profit si cifra de afaceri reduse.