O campioana olimpica de judo, o prezentatoare de stiri si un cintaret pe listele partidelor politice din Belgia pentru alegerile legislative din iunie.

- Cornelia Gereanu, Bruxelles

Eclipsata de „sora" mai mare, Franta, aflata pe ultima suta de metri pentru alegerile prezidentiale, Belgia se pregateste si ea de alegeri legislative, care vor avea loc in iunie.

Partidele politice sint in cautare de candidati - nume cit mai sonore - care sa atraga voturile electoratului. Fosta campioana olimpica de judo Ulla Werbrouck, de la Atlanta, 1996, figureaza pe lista liberalilor si democratilor flamanzi (VLD) pentru Camera Deputatilor. Din acelasi partid face parte si fostul sau antrenor Jean-Marie Dedecker, senator din 1999 al VLD. Cintaretul si compozitorul flamand Tom Kestens apare pe lista pentru senat a partidului ecologist Groen! (verde).

Politica versus presa

Prezentatoarea jurnalului televizat al canalului francofon de televiziune RTBF renunta la presa si intra in politica. Pentru alegerile din 10 iunie, ea va ocupa locul doi la senat pe lista CDH, Centrul Democrat Umanist (partidul social crestin francofon).

Un alt ziarist cunoscut, Pol Van Den Driessche, redactorul-sef politic al VTM (canalul de televiziune flamand cu cea mai mare audienta), apare tot in pozitia a doua, insa la Camera, pentru crestin democratii flamanzi.