Ségolène Royal, Bertrand Delanoë, Jack Lang, Jacques Chirac si Nicolas Sarkozy au fost printre primii politicieni care si-au exprimat regretul fata de pierderea lui René Remond. Istoricul si politologul francez René Remond, specialist in miscarile politice si religioase din Franta contemporana, domeniu caruia i-a dedicat zeci de carti de-a lungul timpului, a incetat din viata la Paris, simbata, la virsta de 88 de ani. Incepind din 1988, Remond era membru al Academiei Franceze, unde ocupa fotoliul unuia dintre miturile istoriografiei nationale, François Furet, specialist in Revolutia franceza. Una dintre ultimele responsabilitati academice exercitate de Remond a fost presedintia Fundatiei Nationale de Stiinte Politice, functie detinuta din 1981 pina in ianuarie anul acesta.

Teoreticianul dreptei din Franta

Nascut in septembrie 1918, in estul Frantei, Remond a urmat cursurile elitistei Scoli Normale Superioare, specializarea istorie, materie pe care a predat-o incepind din 1947, la Institutul de Stiinte Politice din Paris, inainte sa i se ofere aceeasi catedra la Sorbona. Traiectoria sa academica l-a purtat prin diferite universitati din Franta, ajungind sa conduca, intre 1971 si 1976, Universitatea din Paris X-Nanterre, unde a si tinut cursuri pina la pensionare, in 1986. Din opera sa, care cuprinde peste treizeci de carti, dintre care unele au fost transformate, in timp, in manuale de istorie si de stiinte politice, cele mai cunoscute volume sint „Dreapta in Franta" (1954), „Anticlericalismul in Franta din 1815 pina in zilele noastre" (1976), „Atlas istoric al Frantei contemporane" (1966) sau „Drepturile de astazi" (2005). Miscarile religioase din Franta si influenta lor asupra politicii au ocupat un loc important in scrierile lui Remond, alaturi de anumite teme actuale precum laicismul sau caderea Zidului Berlinului.

Stinga si dreapta depling impreuna

Vestea stingerii din viata a lui René Remond a provocat un val de reactii de recunoastere a operei sale in rindul clasei politice, incepind de la presedintele Frantei si pina la liderii stingisti. Jacques Chirac si-a manifestat convingerea ca munca pedagogica a lui Remond, care a format in rindul studentilor sai „gindirea critica si exigenta intelectuala", a contribuit la „ridicarea temeliilor politice si intelectuale ale Frantei contemporane". Bertrand Delanoë, primar al Parisului din partea PS, a declarat ca „René Rémond era figura esentiala a istoriei contemporane, unul dintre analistii cei mai rigurosi ai peisajului politic francez din secolele XIX si XX". Jack Lang, fost ministru socialist al culturii, a elogiat „integritatea morala" si „inalta rigoare intelectuala" ale fostului sau profesor. Ségolène Royal a salutat „exemplaritatea marelui intelectual, a istoricului emerit si a stralucitorului analist politic". Declarindu-se atasat de René Remond, Nicolas Sarkozy a deplins pierderea „unuia dintre cele mai frumoase spirite ale Universitatii franceze".