Cunostintele de limbi straine ale elevilor din statele Uniunii Europene vor fi testate incepind din 2009. Pe linga testele nationale, elevii
vor da si teste de limba europeana. Elevii cu virste cuprinse intre 14 si 16 ani, din tarile membre UE, vor fi supusi unor teste pentru verificarea cunostintelor de limba straina. Comisia Europeana a anuntat vineri ca va cere statelor elaborarea unui test comun pentru limbile engleza, franceza, germana, spaniola si italiana - idiomurile europene cele mai cunoscute. Aceasta decizie vine ca parte a eforturilor Uniunii de a promova multilingvismul, relateaza Reuters. Intre 4.000 si 5.000 de elevi din fiecare stat UE vor fi supusi unor teste de limba incepind din 2009, a declarat purtatorul de cuvint al Comisiei Europene.

„Vom analiza situatia"

Scopul acestui demers „este de a identifica metode eficiente de invatare a limbilor straine pentru a consolida schimbul de experiente pozitive intre statele membre", se arata intr-un comunicat semnat de Jan Figel, comisarul european pentru Educatie.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, nu cunoaste aceasta initiativa, insa, „pina se va da directiva, fiecare stat membru al Uniunii trebuie sa-si dea cu parerea", dupa cum spune ministrul. „Dupa ce vom analiza situatia, vom avea si noi un punct de vedere argumentat", explica Cristian Adomnitei. In Romania exista 2,5 milioane de elevi care invata limba engleza, iar 15.000 de profesori le predau aceasta materie. Peste 1,3 milioane de elevi invata franceza ca prima limba moderna, iar peste 1,2 studiaza engleza. Restul, de aproximativ 120.000 de elevi, studiaza ca prima limba germana, rusa, spaniola, italiana, greaca si portugheza. Doar 50 de scolari studiaza japoneza si norvegiana.

Atestatul, dat in particular

La absolvirea liceului, doar elevii din clasele de limbi straine pot sa-si ia atestatul de limba, care are recunoastere nationala. In rest, pentru obtinerea unei burse in strainatate sau a unui loc de munca bine platit se cere atestarea internationala a limbilor straine. Pentru a obtine astfel de certificate, tinerii trebuie sa apeleze la institutii acreditate, cum ar fi British Council, Institutul Cervantes, ECHO sau Centrul de Limbi Straine din cadrul Universitatii Bucuresti. Atestarea se face in urma unor examene, cu mai multe niveluri - incepator, mediu, avansat si profesionist. Pentru limba engleza exista testele Cambridge si Test of English as a Foreign Language (TOEFL). DALF este cel mai important test pentru limba franceza, iar pentru spaniola sint testele DELI si la italiana, testele CELI.

Limbi straine fara stres In unele scoli din Romania, profesorii impreuna cu elevii practica metode moderne de predare a limbilor straine de circulatie europeana. De exemplu, la Scoala nr. 12 din Botosani, de trei ani se deruleaza un proiect multilingvist in colaborare cu profesori din Grecia, Franta, Italia, Portugalia si din Spania. Astfel, elevii cu virste cuprinse intre 9 si 15 ani au invatat ce inseamna migratia, care sint problemele Romaniei, dar si despre forta de munca. Toate acestea in limba engleza, desi multi elevi vorbesc foarte bine spaniola, avind unul sau ambii parinti plecati la munca in Peninsula Iberica. In Vaslui elevii invata engleza in contextul culturii culinare. La Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu" au facut cercetare etnografica si au stabilit rolul gastronomiei in istorie, legaturile dintre literatura si gastronomie. Tot in Vaslui, elevii de la Grupul Scolar „Ion Mincu" au invatat limba franceza in pas cu moda. Ei au realizat o „Minienciclopedie a istoriei costumului", care a fost insotita si de prezentari de moda.