CE ne-ar putea impune sanctiuni de sute de mii de euro pe zi daca marii poluatori nu vor aplica regulile UE.

Marile companii din industria siderurgica si chimica ar putea determina oficialii europeni sa declanseze procedura de infrigement daca nu vor accelera ritmul de implementare a Directivei IPPC, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru agentia NewsIn.

Procedura de infrigement reprezinta mecanismul prin care Comisia Europeana poate penaliza un stat membru daca acesta nu isi indeplineste obligatiile asumate prin negocierile de aderare. Cazul respectivei tari ajunge in fata Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE), care va decide aplicarea unor sanctiuni. Acestea pot fi de citeva sute de mii de euro pe zi sau chiar mai mari.

Ministrul Mediului sustine ca, din cele 638 de instalatii care intra sub incidenta Directivei privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC), 74 au solicitat sistarea activitatii, alte 81 de solicitari fiind in lucru la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

Au termen pina in octombrie

Korodi a precizat ca termenul-limita pe care companiile care detin instalatii aflate sub incidenta Directivei IPPC il au la dispozitie pentru conformare este 10 octombrie 2007. Totodata, potrivit ministrului de resort, 195 de instalatii au perioade de tranzitie, unele chiar pina in anul 2014. „Incepem procedura de atentionare si, ulterior, pe aceea de sistare a activitatii. Am vazut ca la Copsa Mica, in cazul Sometra, problemele s-au rezolvat eficient", a mai spus oficialul MMDD.

Spre exemplu, in urma unui control efectuat la sfirsitul anului trecut, Garda Nationala de Mediu a constatat ca la Mittal Steel s-au facut investitii de numai 20,65 milioane de euro, reprezentind doar 18% din investitiile asumate.

Alte societati care nu respecta normele IPPC sint SC Romplumb SA de la Baia Mare, SC UVCP SA din Turnu Magurele sau SC AGROFERTIL SRL din Savinesti.