Tesuturile organice ale unui T-rex, uluitor conservate timp de 70 de milioane de ani, confirma ca pasarile se trag din dinozauri.

Proteinele extrase din osul unui Tyrannosaurus rex bine conservat, care si-a dus traiul acum 68 de milioane de ani, paveaza calea pentru studiul compozitiei moleculare a anticilor planetei si al legaturii acestora cu alte specii. In premiera, biologul Mary Higby Sczweitzer, de la Universitatea din Carolina de Nord, a recuperat tesuturile moi din coapsa unui dinozaur, proteinele de colagen 1, principalul component organic al osului, fiind segmentate si examinate. Trei dintre cele sapte secvente de proteine reconstituite au dovedit inrudirea cu gainile de astazi, in timp ce alte doua fac legatura cu broasca si cu tritonul, arata dr. Sczweitzer. Insa, cel mai important, spune aceasta, descoperirile „sugereaza faptul ca, in anumite conditii, ramasitele organice pot persista de-a lungul timpului geologic".

Safari dupa fosile, la vara

Imensa coapsa a tiranozaurului a fost descoperita in 2003 de catre paleontologul Jack Horner, de la Universitatea din Montana. A fost excavata de la o adincime de aproape 20 de metri, din cadrul formatiunii Hell Creek. Horner este de parere ca dimensiunea osului si adincimea „mormintului" sau explica neobisnuita conservare a tesuturilor organice, nemaiintilnita pina acum. Oasele groase, spune el, protejeaza intr-o mai mare masura masa lor interioara de pericolul degradarii. Un alt factor pozitiv il reprezinta faptul ca dinozaurul a fost ingropat intr-un mediu lipsit de oxigen la foarte scurt timp dupa moartea sa. Cele mai vechi urme de proteine identificate pina acum proveneau de la mamutii disparuti in urma cu 300.000 de ani. Iar cele mai timpurii mostre de ADN, purtatoare directe de informatii privind evolutia moleculara, dar mult mai degradabile, ne-au oferit neanderthalienii care au trait acum 50.000 de ani. Acum, mai mult de 100 de „vinatori" de fosile planuiesc noua expeditii pentru vara aceasta.