Una dintre sursele decisive de "bani politici" sunt deconcertatele din teritoriu. S-a dovedit a fi una atat de importanta incat in momentul in care, ca partid, te confrunti cu un caz tip Morega preferi sa lasi lucrurile netulburate. Spre deosebire de
Una dintre sursele decisive de "bani politici" sunt deconcertatele din teritoriu. S-a dovedit a fi una atat de importanta incat in momentul in care, ca partid, te confrunti cu un caz tip Morega preferi sa lasi lucrurile netulburate. Spre deosebire de toti ceilalti, Morega s-a dovedit mai imprudent si mai nepregatit in a face fata presiunii mediatice pe acest subiect. Iar PNL a avut ghinionul de a-l avea sef de filiala judeteana pe Morega. Dar, in acelasi timp, PNL - partid responsabil - nu si-a permis sa sanctioneze exemplar un asemenea caz pentru ca aceasta ar fi insemnat o descurajare a celorlalti 40 de asemenea sefi, care astfel ar fi devenit mult mai putin eficienti. Trebuie sa remarcam, in acelasi timp, ca nici celelalte partide nu au folosit acest prilej minunat de a arata cu degetul si a condamna public "procedura Morega" pentru ca este mult mai rentabil ca acest subiect sa moara la PNL Gorj. Nici macar PSD, victima a campaniei anti-baroni, nu a avut vlaga in incercarea de a demonstra ca aceasta este o maladie generalizata a actualei puteri si ca toate acuzele care le-au fost adresate rezultau doar din faptul ca, la acel moment, doar ei le puteau practica.
In 2004, UE a cerut ca sefii deconcertatelor sa aiba statut de functionari publici, sa nu mai fie numiti politic. PSD nu a trecut la aplicarea imediata a acestei masuri. A asteptat castigarea alegerilor, ca apoi sa reaseze si sa reimparta functii, dupa noile reguli, in functie de rezultate. Din nefericire pentru ei, acest fapt a fost realizat de noua coalitie. Si a fost un pretext minunat pentru a se instapani deplin, peste tot. Problema a aparut acum, cand PD nu mai este la guvernare, cand are ocupate de oamenii sai o groaza de asemenea functii si cand toti acesti au statut de functionari publici. PNL are o problema inedita de rezolvat - cum faci sa decuplezi total de la sursele de bani un partid aflat in opozitie? Pentru ca altfel, PD va fi partid de opozitie, dar cu acces la resursele unui partid aflat la putere. Modul in care aceasta problema va fi rezolvata, evident fara prea multe explicatii publice, va da dimensiunea reala a determinarii PNL de a lovi PD in zona sa cea mai tare - administratia locala.
Pe de alta parte, nu trebuie sa scapam din vedere si un alt aspect foarte important. Ierarhiile partidelor infiintate la inceputul anilor '90 au printre criterii vechimea in partid, experienta acumulata in tot acest timp, devotamentul cu care au indeplinit sarcini de genul celor amintite mai sus si alte asemenea asimilate "muncii de partid" si care chiar au facut partidele politice sa reziste pana in prezent. Fara o dorinta clara de institutionalizare, fara criterii exprimabile public pentru a promova, dar sa reziste. Toate acestea au in spate oameni care au depus eforturi si care si-au asumat riscuri pentru partid. Spre deosebire de noile partide infiintate care stau pe resursele unor grupuri de business, la fel de netransparente, si care impun un unic criteriu - banii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.