Detinutii din inchisorile Romaniei joaca teatru. Nu ca sa convinga vreo instanta de judecata de nevinovatia lor, ci ca sa cistige trofeul de cea mai buna trupa de teatru dupa gratii.Detinutii isi recapata libertatea interioarajucindu-se de-a teatrul. Libertate interioara prin arta. Tocmai potrivit pentru detinuti, a caror libertate fizica este restrictionata pentru perioade, uneori, de zeci de ani. Una dintre formele complexe de arta la care apeleaza detinutii in ultimul timp este teatrul. Se joaca pe scena unui teatru adevarat, in fata unui public majoritar „civil", nu in penitenciar, in fata gardienilor. Detinutii de la Penitenciarul cu regim de maxima siguranta din Botosani au avut un succes rasunator cu piesa „Ursul", de Cehov, pe care au jucat-o in premiera pe scena Teatrului „Mihai Eminescu" din municipiu. Ajutati de un actor profesionist, detinutii au reusit ca, in doua saptamini, sa isi invete rolurile si chiar sa patrunda in profunzimea textului. Actorii de conjunctura au fost selectati dintre cei care frecventeaza biblioteca inchisorii si scriu la revista acesteia.

Popova si Smirnov

Personajul principal din „Ursul" este interpretat de Catalin Ifrim, un tinar care si-a lansat un volum de poezie la sfirsitul anului trecut, tot in detentie. Avind de ispasit o lunga condamnare in viata reala, in piesa joaca rolul unei dame care te duce cu gindul la Angelina Jolie din „Mr. and Mrs. Smith". Asta pentru ca Popova, personajul lui Catalin, poarta haine negre, pis-toale ascunse in rochie si ii pune pe barbati la respect, ajutindu-se de picioarele lungi, pe care le dezveleste fara ocolisuri.

Din piesa nu lipsesc nici tandreturile dintre personaje, jucate dezinvolt de barbati. „M-am indragostit ca un licean. Niciodata n-o sa-mi iert asta", i se confeseaza Smirnov (detinutul Marius Cucolas) damei Popova. Instantaneu, ea (Catalin Ifrim) ii cade in brate: „Lasati-ma! Lasati-ma! Jos miinile dupa mine", striga Popova in timp ce il stringe tot mai tare in brate pe Smirnov.

Profesionisti

Jocul actorilor-detinuti a binedispus publicul. Chiar si gardienii penitenciarului, imbracati in civil si imprastiati strategic printre spec-tatori, au ris cu pofta.

„Este o senzatie foarte placuta, unica pentru mine. N-am mai intilnit asa ceva pina acum", a afirmat Catalin Ifrim dupa spectacol. El a marturisit ca nu a avut deloc emotii, in schimb a fost afectat ca nici o ruda nu a vizionat spectacolul.

Colegul sau de scena, Marius Cucolas, nutrea speranta ca „n-o sa ceara nimeni banii inapoi. In cazul in care v-a placut, inseamna ca mi-am descoperit un talent neasteptat".

Actorul profesionist Mihai Dontu, care a semnat regia piesei, s-a aratat mai mult decit satisfacut de rezultat. „Noi, actorii profesionisti, repetam la scena, cu regizori profesionisti, o luna, chiar o luna si ceva, iar cu ei am scos acest spectacol in aproape doua saptamini", a spus Dontu.

Libertate

Conducerea Penitenciarului Botosani afirma ca, prin acest proiect, doreste sa ii ajute pe detinuti in incer-carea de a-si descoperi libertatea interioara. „Am vrut sa le dam o sansa sa se descopere ei, pe ei insisi, sa-si descopere si alte valente care sa ii ajute pe viitor sa isi gaseasca drumul corect", a spus Cristina Livadaru, director adjunct al Penitenciarului Botosani.

Libertatea a ramas insa doar interioara. Dupa piesa, cei trei actori-detinuti, Catalin Ifrim-Popova, Marcel Cucolas-Smirnov si Marcel Bejinaru-Luca, au fost urcati in duba si dusi din nou dupa gratii. Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu", spune insa ca va continua colaborarea dintre cele doua institutii.

Campionatul national de teatru Trupa de teatru a detinutilor din Penitenciarul Miercurea Ciuc a prezentat, in premiera, drama in trei acte „Piriul de munte", culeasa din folclorul maghiar. Cei 11 protagonisti au prezentat piesa in fata unui public format din colegii de detentie, conducerea institutiei si jurnalisti.

Detinutii de la Baia Mare au avut si ei spectacolul lor, pe scena Teatrului Municipal. Trupa Street’s Boys (12 baieti si o fata) a jucat in „Poveste de strada", o piesa scrisa de un fost detinut al penitenciarului. „S-a muncit mult, pentru ca a fost nevoie de sincronizare, insa a fost foarte usor, iar distractia nu a lipsit", a declarat Crina Suciu, purtatorul de cuvint al penitenciarului. Piesa va fi prezentata intr-o competitie nationala, organizata intre trupele de teatru din penitenciarele Romaniei, finala urmind sa aiba loc la Bucuresti.