Procurorii DIICOT il acuza pe Codrut Seres ca a inlocuit raportul care dezvaluia devalizarea Hidroelectrica cu altul inofensiv.

Potrivit procurorilor, Corpul de Control al Ministerului Economiei i-ar fi prezentat, in iunie 2006, fostului ministru al Economiei Codrut Seres (foto) un raport preliminar privind contractele paguboase incheiate de Hidroelectrica cu firmele „baietilor destepti". Parchetul General a solicitat raportul, dar, pentru ca Seres n-a semnat documentul, fostul sef al Corpului de Control Iolando Toma a trimis procurorilor o sinteza a acestuia. „Dupa transmiterea Notei sinteze, in mod paradoxal, prin adresa din 6 octombrie 2006, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a comunicat procurorului general ca la acea data continuau investigatiile privind tranzactiile cu energie electrica intre producatorii, furnizorii licentiati si consumatorii eligibili, sustinere eronata in conditiile in care investigatiile erau finalizate, iar constatarile erau materializate in raportul preliminar din 8 iunie 2006", se arata in rezolutia DIICOT.

Dupa ce l-a demis pe Toma, in 20 noiembrie 2006, Codrut Seres a aprobat si a trimis procurorului general un alt raport, intocmit de noul sef al Corpului de Control, Cosmin Stefan. Potrivit procurorilor, in al doilea raport existau doar aspecte generale de legislatie si evolutia pietei de energie.

Codrut Seres sustine, insa, ca ambele rapoarte au ajuns la procurori. „Pe baza acestor rapoarte am sesizat Curtea de Conturi, care a facut evaluarea sa si a cerut apoi sanctionarea conducerii Hidroelectrica", a spus Seres. Avocatul sau, Gheorghita Mateut, sustine ca nu vede nici o infractiune: „Primul raport era incomplet, asa ca ministrul a dispus elaborarea unuia nou."