Jurnalistul britanic Richard Quest, cel mai cunoscut corespondent CNN, realizator al emisiunii „Quest", a filmat pentru o zi, la Cluj, pe santierul „Habitat pentru Umanitate".

Urmatoarea sa emisiune vorbeste despre marii arhitecti ai lumii si operele lor. La Cluj insa, Richard a ales un santier unde organizatia „Habitat pentru Umanitate" construieste case pentru familii nevoiase: „Este uluitor sa vezi minunile lumii, cladirile realizate de arhitecti, dar, in final, ceea ce conteaza cu adevarat este casa, caminul unei familii, si asta am venit sa filmez la Cluj", spune jurnalistul britanic. Intre doua cuie batute la peretii unei viitoare case, el a raspuns intrebarilor „Cotidianul".

Concorde, ultimul zbor

Richard a recunoscut faptul ca, desi a relatat despre foarte multe evenimente importante din lume, exista unul la care nu a ajuns: „Caderea Zidului Berlinului. Si toata povestea destramarii Uniunii Sovietice. La vremea aceea fusesem numit corespondent CNN la New York pentru Wall Street si am ratat acel eveniment istoric si da, mi-a fost ciuda pe colegii mei care au apucat sa vada fenomenul", spune Richard.

Evenimentul care l-a impresionat cel mai mult si despre care i-a placut cel mai mult sa vorbeasca a fost ultimul zbor al celebrului avion Concorde. „A fost magic. Eu am o vasta experienta in a relata despre aviatie, iar a fi in acel avion a fost miraculos", isi aminteste jurnalistul. Cu toate acestea, spune ca nu crede ca va calatori vreodata in spatiu, „pentru ca simt ca sint mult prea las pentru asta. Ar trebui sa merg sa imi schimb pantalonii imediat ce as simti motoarele arzind sub mine".

Lui Richard ii place sa relateze si despre alegeri. „Cele din SUA, din 2004, sint un alt eveniment extraordinar pentru mine. De fapt, oricare alegeri. Deoarece cred ca este ceva deosebit atunci cind poporul se exprima. Poate ca abia acum, in Romania, voi incepeti sa intelegeti ce inseamna asta", spune el.

Richard Quest, corespondent CNN: „In fiecare zi sint in alta parte a lumii" Cotidianul: Exista vreun eveniment despre care ti-ai fi dorit sa relatezi si nu ai facut-o?

Richard Quest: Da, exista. Acesta ar fi cadearea zidului Berlinului. Si toata povestea cu destramarea Uniunii Sovietice. In cariera fiecaruia exista momente, circumstante, cind nu te afli la locul potrivit, la momentul potrivit. In 1989, eu tocmai fusesem numit corespondent la New York pe Wall Street si am ratat acel moment istoric. Si da, am fost invidios pe colegii mei care au apucat sa vada fenomenul, tranzitia care a avut loc. Desigur, sint alte si alte evenimente pe care le-am relatat si care imi sint dragi, cum ar fi alegerile din 2000 din Statele Unite... Dar da, exista momente unde as fi vrut sa fiu, dar nu foarte multe. Oricum, in fiecare zi sint in alta parte a lumii.

Care este evenimentul care o importanta deosebita pentru tine, care ti-a fost cel mai drag?

R. Quest: (ride) Asta e usor, foarte usor. Este ultimul zbor al Concordului. A fost magic! Eu acopar mult domeniul aviatiei, ma intereseaza in mod deosebit, asa ca sa fiu in acel avion a fost absolut extraordinar. Acum doua luni am fost in primul zbor al lui A380, noul super-jumbo, care a fost un alt moment minunat pentru mine. Jurnalisti asa ca si mine sintem privilegiati si am fost privilegiati intotdeauna: am avut mereu un loc in fata la evenimente foarte importante din lume si asta cred ca face aceasta meserie sa merite efortul.

Ce eveniment, din cite ai trait, ai relata din nou, daca s-ar intimpla in urmatoarele cinci minute?

R. Quest: Ultimul zbor al Concordului. Dar ar mai fi ceva. Intotdeauna imi face mare placere sa relatez despre alegeri, sa acopar acest eveniment, indiferent despre ce alegeri este vorba.

De ce?

R. Quest: Deoarece cred ca exista ceva minunat, maiestuos, cind poporul se exprima. Si poate ca aici, in Romania, abia acum incepeti sa intelegeti ce inseamna asta, sa intelegeti acest sentiment. Indiferent daca rezultatul e bun pentru unii sau rau, fie ca partidul tau cistiga sau nu, acestea sint lucruri care se dezbat dupa votare. Dar in acea zi a alegerilor, eu stau de cele mai multe ori in fata unei sectii de votare, afara, si ma uit la omeni cum sosesc. Ei fac ceva ce este atit de important si acesta este un lucru despre care imi este foarte greu sa fiu cinic.

Cu toata experinta in domeniul aviatiei, te-ai gindit vreodata sa calatoresti in spatiu?

R. Quest: Am avut, recent, o relatare de la summit-ul despre spatiu din Singapore. Si a trebuit sa ma gindesc foarte serios la urmatoarea problema: daca cineva mi-ar spune iata, acesta este biletul tau ca sa pleci in spatiu, te duci?

Si te-ai duce?

R. Quest: Nu stiu. As vrea sa pot spune „da", dar cred ca sint un las. Cred ca, in momentul in care as simti motoarele acelea incepind sa arda sub mine, ar trebui sa ma duc sa imi schimb pantalonii de pe mine.

Cum privesti criticile aduse postului CNN, referitor la modul in care trateaza evenimentele? Este o dezbatere care dureaza, deja, de ceva vreme...

R. Quest: Da, nu e nimic ce sa nu fi auzit inainte. Dar pur si simplu nu e adevarat nimic din ce se spune. Mare parte din criticile aruncate de diverse persoane fie sint inexacte, fie rauvoitoare, fie pur si simplu gresite. Noi, CNN, alaturi de alte retele de acest gen, am alocat resurse uriase pentru a acoperi cele mai importante subiecte, stiri, din lume. Cind am inceput, acum aproximativ 20–25 de ani, eram singura televiziune de stiri care transmitea 24 de ore din 24. Acum exista peste 80 de astfel de retele in intreaga lume. Dar noi sintem, in continuare, numarul unu. In continuare pe primul loc – si nu ramii pe primul loc, cu asa o competitie, daca faci ceva gresit sau incorect. Ramii numarul unu pentru ca faci lucrurile corect, pentru ca te schimbi, te adaptezi dupa cum o cer circumstantele si, cel mai important, pentru ca oamenii au incredere in tine. Si asta e tot ceea ce conteaza.

(A consemnat Camelia JULA)

Un englez la CNN

Richard Quest s-a nascut la Londra, in 1962. A terminat Dreptul la Universitatea din Leeds, dar facea jurnalism inca din perioada studentiei. Si-a inceput cariera la BBC in 1985, unde, dupa doi ani, s-a specializat pe jurnalism economic si financiar. In 1989 a devenit corespondent la New York si a relatat multa vreme despre afaceri, finante si probleme economice. In 2001, Quest s-a alaturat televiziunii de stiri CNN, pentru care a relatat de la cele mai importante si interesante evenimente din lume: de la razboiul din Irak la ultimul zbor al celebrului Concorde, de la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea la alegerile din SUA din 2004. A facut un interviu intre patru ochi cu Dalai Lama. Calatoreste extrem de mult in fiecare saptamina, dintr-o parte in alta a lumii. Este cea mai carismatica si mai cunoscuta figura a CNN, post pentru care realizeaza emisiunea „Quest", precum si programul „CNN Business Traveller".