Liderul PNG, Gigi Becali, este primul politician care a anuntat ca va candida in caz de anticipate la prezidentiale. El a mentionat insa ca nu-l va ataca pe Basescu.

Imediat dupa ce a auzit de intentia presedintelui, Becali a anuntat raspicat: „Vreau sa fie foarte clar, voi candida, dar nu il voi ataca niciodata in campanie pe domnul presedinte Traian Basescu, un om care isi da demisia de onoare, dovedind ca are demnitate, un om pe care l-au tradat premierul si Parlamentul Romaniei". De cealalta parte, Basescu a anuntat ca se va duce simbata la Bistrita s-o vada din nou jucind pe Steaua. Desi, potrivit sondajelor, sint principalii adversari in cursa pentru Cotroceni, Becali si Basescu nu mai contenesc cu amabilitatile reciproce.

„George Becali va candida la alegerile prezidentiale, eventual anticipate, si nu va duce o politica de atacare a lui Traian Basescu. PNG si Becali se vor concentra pe o campanie pozitiva", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, numarul doi din PNG, Dan Pavel. Aceasta declaratie vine in completarea celei facute joi seara de Becali, care a afirmat chiar ca intentioneaza sa colaboreze cu Basescu.

Cum in Romania postdecembrista o campanie electorala neagresiva nu s-a vazut, se poate estima ca, de fapt, Becali va fi, in termen sportiv, „iepurele" actualului presedinte.

Dan Pavel a mai spus ca „Becali nu a fost de acord cu situatia in care se afla acum presedintele Traian Basescu, de a fi hartuit de fostii parteneri politici si suspendat de Parlament". De partea cealalta, seful statului a anuntat ca va participa la meciul Gloria Bistrita - Steaua. Toate aceste semnale intaresc ideea unui posibil blat politic intre primii doi concurenti pentru Cotroceni.

Se va repeta scenariul din 2000?

O posibila finala Basescu - Becali (cifrele din sondaje atesta aceasta posibilitate) ar putea reedita situatia din 2000, cind chiar si cei mai aprigi dusmani ai lui Ion Iliescu, in frunte cu GDS, l-au votat pe acesta, numai sa nu iasa Vadim. Nu este exclus ca acum, pe post de „Vadim", sa se afle Becali. Cum se va manifesta actuala coalitie anti-Basescu, este greu de stiut. Ieri, lideri ai PSD, PRM, PC si UDMR au evitat sa dea un raspuns ferm. Doar liberalul Crin Antonescu a precizat ca nu exclude, cu exceptia PRM („Vadim nu are un control total al propriului electorat pentru voturi acordate tertilor"), voturi pro-Becali din partea electoratului PSD, PC, UDMR si PNL.

Istoria prieteniei Becali-Basescu

Relatia Becali-Basescu s-a intarit in primavara lui 2005, cind patronul Stelei a fost invitat la Cotroceni impreuna cu tot stafful echipei, dupa victoria inregistrata in fata echipei Valencia, in optimile Cupei UEFA. De atunci, dusmanul lui Becali a devenit premierul Tariceanu. Relatia s-a consolidat in plin scandal intre seful Fiscului, Sebastian Bodu, si patronul Stelei. Basescu a aparut atunci public intre Becali si George Copos, aflat si el in atentia ANAF, la un meci Rapid-Steaua. Apogeul relatiei a avut loc tot in urma unui meci din UEFA, in primavara lui 2006, dupa ce Steaua a trecut de Rapid in sferturile de finala. Atunci, Basescu l-a sunat pe Becali si l-a invitat, impreuna cu intreaga echipa, la restaurantul Golden Blitz. Momentul a fost indelung discutat, Becali incepind sa se mindreasca public cu prietenia cu Basescu. Presedintele nu a mai participat la nici un meci al echipei Steaua, iar relatia dintre cei doi a inceput sa se deterioreze.