Mandatul de presedinte este consumat, fie ca e dus pina la capat, fie ca nu. Basescu nu ar mai putea candida pentru alte doua mandate daca-si da demisia acum.

Senatorul Antonie Iorgovan, profesor de drept constitutional la Universitatea Bucuresti, respinge categoric teza dreptului lui Traian Basescu la alte doua mandate de sef al statului, daca acum demisioneaza si nu-si duce actualul mandat pina la capat. „Filosofia mandatului de demnitar este clara: indiferent daca ti-ai terminat mandatul la termen sau daca l-ai parasit inainte de incheierea lui, acest mandat este considerat ca fiind consumat", spune Iorgovan, care a condus comisia de redactare a primei constitutii postdecembriste. In opinia sa, „dupa demisia presedintelui sau a oricarui alt demnitar aflat sub puterea unui mandat limitat in timp, alegerile anticipate se organizeaza pentru restul de mandat ramas".

Senatorul ne ofera ca argument propria experienta: „De la Curtea Constitutionala, am plecat dupa patru ani din cei noua ani ai mandatului. Inlocuitorul meu a stat doar cinci ani, si nu noua. Deci mandatul nu a fost luat de la inceput". Iorgovan aduce si exemplul mandatului parlamentarilor: „Daca un parlamentar si-a incetat mandatul, iar supleanti nu mai exista pe lista, atunci se organizeaza alegeri anticipate doar pentru portiunea de mandat ramasa".

Procedura Dupa primirea avizului motivat al Curtii Constitutionale, Parlamentul se intruneste in termen de 24 de ore pentru a vota propunerea de suspendare. In cazul in care propunerea este votata de majoritatea plenului reunit al Parlamentului, presedintele este suspendat 30 de zile. In termen de 30 de zile de la decizia Parlamentului se convoaca referendum pentru demiterea sefului statului. Daca presedintele isi da demisia sau este demis, in termen de 90 de zile se organizeaza alegeri anticipate. Presedintele interimar are toate prerogativele, mai putin pe cele de a dizolva Parlamentul, de a convoca un referendum si de a adresa mesaje poporului.