Doua studii cu date contradictorii despre situatia copiilor institutionalizati cu dizabilitati au fost date publicitatii in ultimele zile. Unul a fost coordonat de Guvern, altul de ONG.

Primul raport a aparut simbata si a fost realizat de echipa de lucru din cadrul Grupului la Nivel Inalt (GNI), cerut si coordonat de premierul Tariceanu. Acesta arata ca, in doar 2% dintre cele peste 650 de institutii specializate pe copiii cu dizabilitati, s-a constatat un comportament necorespunzator al personalului fata de copii, majoritatea problemelor tinind in special de infrastructura, de lipsa specialistilor necesari recuperarii copiilor, de mirosurile neplacute sau de interactiunea scazuta cu copiii.

Ieri, un nou raport a fost facut public, sub coordonarea UNICEF si a Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ). Documentul aduce date noi legate de respectarea drepturilor copiilor cu dizabilitati si a fost realizat in peste 60 de centre specializate din 35 de judete. Raportul ONG-urilor arata ca, "in cele mai multe dintre centrele vizitate, conditiile erau satisfacatoare. Insa in majoritatea, drepturile copiilor nu erau respectate, cum ar fi dreptul la intimitate", a declarat Georgiana Pascu, coordonatoarea din partea CRJ.

Date diferite

Studiul UNICEF-CRJ mai arata ca, in mai mult de doua treimi dintre institutiile vizitate, conditiile de cazare nu respecta standardele minime obligatorii, iar in unele cazuri, aceste institutii erau mai putin ingrijite sau modernizate decit cele dedicate copiilor normali.

Cit despre dreptul la intimitate, „copiii intra goi la dusurile comune pe grupe de virsta, organizati in «serii» de cite 12 si 14. Copiii nu au sapun sau sampon personal, aceste produse sint in posesia personalului si li se administreaza copiilor pe parcursul dusului", se arata in raport. Studiul mai precizeaza ca hainele sint folosite in comun de toti copiii, iar spatiile de recreare nu sint folosite, desi exista.

Toate acestea vin in contradictie cu studiul GNI, care sustine ca exista jucarii, haine, prosoape si sapun pentru fiecare copil, cu exceptia citorva centre. Alte probleme semnalate de reprezentanta CRJ au fost internarea „arbitrara" a copiilor cu dizabilitati mintale in spitale de psihiatrie si lipsa asistentei medicale specializate si a personalului specializat, problema semnalata si de raportul de la Guvern.

Acuze reciproce Georgiana Pascu sustine ca studiul comandat de premierul Tariceanu „era gata inca din decembrie 2006", dar ca s-a asteptat publicarea lui pina acum „ca sa dezamorseze" raportul CRJ, despre a carui existenta se stia. Insa Bogdan Panait, seful Autoritatii pentru Protectia Copilului, spune ca „situatiile citate de CRJ se mai pot intilni, dar nu e o stare curenta. Fiecare copil are dulap, pasta de dinti etc. Raportul este o continuare a raportului MDRI", raport din mai 2006, potrivit caruia mii de copii romani cu handicap traiesc inca in conditii inumane. Pascu spune ca CRJ sustine crearea unui sistem de monitorizare independent, diferit de Consiliul Consultativ de pe linga ANPDC care exista acum.