Dupa "o batalie" care a durat zece ani, o femeie din Germania a reusit sa invinga una dintre cele mai vechi traditii ale Italiei, si anume sa devina prima femeie gondolier din lume.
Alexandra Hai, de 35 de ani, nu poate canta si a picat de trei
Dupa "o batalie" care a durat zece ani, o femeie din Germania a reusit sa invinga una dintre cele mai vechi traditii ale Italiei, si anume sa devina prima femeie gondolier din lume.
Alexandra Hai, de 35 de ani, nu poate canta si a picat de trei ori la "examenele de gondolier".
Cu toate astea, un tribunal regional a stabilit ca ea ii poate totusi conduce cu gondola pe oaspetii hotelurilor de o stea din Venetia.
Hai a reusit astfel sa treaca peste legi vechi de 900 de ani, care stipulau ca numai barbatii pot fi gondolieri.
"Am castigat! Sunt deosebit de incantata, pentru ca aceasta era misiunea mea. Promit sa nu port blugi, iar gondola mea va fi foarte frumoasa, curata si construita potrivit traditiilor stravechi", a exclamat ea cand a aflat ca a castigat.
Hai, care s-a mutat de la Venetia la Hamburg acum zece ani, a renuntat la planurile sale de a deveni regizoare, dupa ce s-a plimbat pe faimoasele canale ale Venetiei si a fost fermecata de gondole.
A fost nevoita sa-i infrunte atat pe cei 425 de mebri ai Asociatiei Gondolierilor italieni, cat si litera legii.
Inca de la inceputuri, de cand au aparut gondolele pe apele Venetiei, in 1094, nu a existat nici o femeie care sa aiba aceasta meserie, nici unui strain nefiindu-i permis sa fie gondolier.
Aceeasi traditie cere foarte multe: un gondolier trebuie sa arate bine in tricoul sau in dungi si cu palaria traditionala; dupa ce acesta face un curs pregatitor de 150 de ore, exista un examen scris care priveste aspectele tehnice ale gondolei, precum si un test practic.
In cazul Alexandrei Hai, aceasta a trebuit sa vasleasca o distanta apreciabila in cadrul testului, si, desi a picat de trei ori, a reusit sa-si gaseasca o slujba la un hotel, care ulterior a fost amendat cu peste o suta de euro pentru ca folosea gondolieri neautorizati.
Angajatorul sau, patron al lantului hotelier JM International, a ajutat-o sa castige procesul, fiind de parere ca este "o problema de principiu" care trebuia rezolvata. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.