Desi nu va mai fi obligatorie, lucrarea de licenta va fi, in general, pastrata.

Majoritatea universitatilor au decis sa pastreze atit examenul de evaluare a cunostintelor, cit si lucrarea de licenta sau de diploma, la absolvire, a declarat secretarul de stat pentru invatamintul superior din Ministerul Educatiei, Dumitru Miron.

El a explicat ca Ministerul Educatiei nu poate impune universitatilor in ce fel sa isi organizeze examenele de absolvire, si din acest motiv a dat posibilitatea acestora, pe baza autonomiei universitare, sa aleaga ce tip de examen sustin studentii, pentru a absolvi.

„Nu e vorba de o relaxare a examenului de absolvire, ci de adecvarea prevederilor la autonomia universitara", a spus secretarul de stat. Acesta a explicat ca in anumite universitati, cum ar fi cele de teatru, de muzica sau de arte, examenele de tip grila sint inutile, pentru ca studentii prezinta, la licenta, o piesa de teatru, spre exemplu.

Metodologia examenelor

Universitatile pot decide daca studentii sustin, la examenul de absolvire, lucrarea de licenta si examenul de evaluare a cunostintelor sau doar una dintre aceste probe, la alegerea senatului, arata un ordin al Ministerului Educatiei (MEdC).

Examenul de absolvire si examenul de licenta sau de diploma constau, fiecare, din una sau doua probe, stabilite de senatul universitar. Astfel, prima proba consta in evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate, iar proba a doua, in prezentarea si sustinerea lucrarii de absolvire, a lucrarii de licenta sau a proiectului de diploma, arata ordinul ministerului.