Tariceanu a luat decizia corecta. De fapt, singura posibila. Liberalii nu mai aveau, oricum, nimic de pierdut. Vampirizati electoral de partenerii de coalitie, riscau sa repete soarta PNTCD. Scenariul era acelasi. PD-ul l-a exersat cu succes, demonst
Tariceanu a luat decizia corecta. De fapt, singura posibila. Liberalii nu mai aveau, oricum, nimic de pierdut. Vampirizati electoral de partenerii de coalitie, riscau sa repete soarta PNTCD. Scenariul era acelasi. PD-ul l-a exersat cu succes, demonstrand ca, in politica romaneasca, poti fi, simultan, la putere si in opozitie. Si cu botul uns si cu slanina-n pod.
Pentru liberali, opozitia fatisa a democratilor nu are cum sa fie mai primejdioasa decat cutitele infipte in spate pana acum. Nici relatiile dintre Palatul Victoria si Cotroceni nu se pot deteriora mai mult. Pentru simplul motiv ca mai rau nu se poate. Sa fim seriosi. Coabitarea nu a inceput ieri, ci dureaza deja de vreo doi ani. Iata de ce nu este deloc sigur ca oamenii presedintelui vor reusi sa capitalizeze electoral "tradarea" lui Tariceanu.
Pentru PD, iesirea de la guvernare nu va aduce un castig de imagine. Tocmai pentru ca democratii au fructificat deja avantajele opozitiei. Nu vom asista, deci, la o schimbare dramatica de discurs, ci doar la o intensificare a acelorasi atacuri. PD-istii vor fi mai agresivi, dar si mai vulnerabili. Lipsiti de parghii de putere extrem de importante, se pot astepta la dezertari si tradari. Mai ales in teritoriu. Apoi, activitatea unor ministrii democrati, pusa sub lupa de succesorii lor liberali, ar putea oferi multe surprize incomode. Munitie grea pentru premier.
Si mai sunt, desigur, si mari interese financiare. Afaceri neterminate. Promisiuni neonorate. Remanierea trebuie sa fi fost, de pilda, o veste foarte proasta pentru Gabriel Resources. Controversatul proiect "Rosia Montana", sustinut de la bun inceput de Radu Berceanu, avea sanse mari de realizare cu Sulfina Barbu la Ministerul Mediului. Nici Academia Romana, nici ecologistii de la Greenpeace, nici expertii Guvernului maghiar nu reusisera sa o convinga pana acum ca mineritul pe baza de cianuri ar fi periculos. Ingrijorata de incalzirea globala, Sulfina Barbu deplange faptul ca in Bucuresti nu sunt destule spatii verzi, dar a autorizat constructii private in parcurile publice. Saracul Adriean Videanu! Il asteapta vremuri dificile, acum, ca Primaria Capitalei a ramas singurul bastion important controlat de PD. Cate borduri poti sa schimbi intr-un oras? Cati zgarie-nori poti sa inghesui in centru? E greu pentru un singur om sa serveasca toata clientela unui partid... Pentru democrati se anunta o epoca de austeritate. Tocmai acum, cand vor incepe sa soseasca fondurile europene! In conditii atat de vitrege, de cate fidelitati se va alege praful?
Cam multe dezavantaje pentru un castig anemic. Care e castigul? Basescu va parea mai putin izolat. Isi va putea alege trambite mai credibile decat Elena Udrea. Iar concubinajul dintre PD si fantomaticul PLD se va oficializa, in sfarsit, printr-o alianta cu acte in regula. Va reusi aceasta sa se substituie raposatei Aliante DA? Depinde enorm de prestatia noului Executiv. Pentru PNL, eliminarea democratilor de la guvernare era imperios necesara, dar nu este nici pe departe suficienta. Acum liberalii trebuie sa demonstreze ca pot trage caruta la care s-au inhamat. Si nu-si pot permite nici cel mai mic pas gresit. Daca vor rata aceasta sansa, sunt pierduti. Lista noului cabinet nu e, insa, prea promitatoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.