Iesirea din Egiptul faraonic, sub conducerea lui Moise, a insemnat pentru poporul evreu inceputul sau ca natiune. Sarbatoarea este umbrita de faptul ca, in pofida tuturor asteptarilor, cei doi soldati rapiti de Hezbollah si soldatul rapit de extremis
Iesirea din Egiptul faraonic, sub conducerea lui Moise, a insemnat pentru poporul evreu inceputul sau ca natiune. Sarbatoarea este umbrita de faptul ca, in pofida tuturor asteptarilor, cei doi soldati rapiti de Hezbollah si soldatul rapit de extremistii palestinieni din Gaza nu au fost eliberati. Intr-o scrisoare dramatica adresata copiilor lor rapiti, familiile Shalit, Goldwasser si Regev scriu ca in timpul ceremoniei religioase si in timpul cinei vor lasa usile deschise in asteptarea miracolului ca fiii lor sa ajunga acasa si sa se aseze pe scaunele ramase neocupate din jurul mesei. "Copiii nostri nu sunt o afacere imobiliara", i-au scris parintii celor trei premierului israelian Ehud Olmert, cerandu-i sa urgenteze schimbul de prizonieri. In interviul acordat tuturor posturilor de televiziune israeliene, Olmert a declarat ca nu trece zi ca sa nu se ocupe intensiv de eliberarea soldatilor rapiti. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, aflata in vizita oficiala in Tara Sfanta, a insistat in convorbirea cu Mahmud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, pentru eliberarea imediata a lui Ghilad Shalit. Dorind sa cunoasca exact pozitia Israelului fata de initiativa de pace a regelui Abdallah al Arabiei Saudite, initiativa votata in unanimitate de Liga Araba la Conferinta de la Riad, cancelarul german a avut trei convorbiri cu premierul israelian. Statele Unite, Rusia si Uniunea Europeana apreciaza drept pozitiva aceasta initiativa si se vorbeste deja insistent despre o Conferinta Internationala, in septembrie a.c., care sa demareze procesul pacii israeliano-arabe. Uniunea Europeana a renuntat la boicotul ferm impotriva guvernului palestinian si a anuntat ca va vorbi cu ministrii palestinieni care nu fac parte din Hamas. In mod neasteptat a sosit in Orientul Mijlociu Nancy Pelosi (foto), presedinta Camerei Reprezentantilor din Statele Unite. Ea va fi invitata de onoare la masa festiva de incepere a sarbatorilor evreiesti de Paste. Maine, ea va pleca la Damasc, unde se va intalni cu Bashar Al-Assad, presedintele Siriei. Casa Alba s-a grabit sa faca cunoscut ca aceasta vizita la Damasc nu este agreata de presedintele George W. Bush.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.