Doi judecatori ai Curtii Constitutionale sint acuzati de presedintele PIN, Cosmin Gusa, ca au fost informatori ai Securitatii.

Declaratia a fost facuta de Cozmin Gusa aseara, la Realitatea TV si ii vizeaza, potrivit agentiei NewsIn, pe judecatorii Kozsokar Gabor si Aspazia Cojocaru. „Doi dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au fost dovediti –si CNSAS stie acest lucru in acest moment – ca au fost informatori ai fostei securitati. E vorba de domnul Kozsokar Gabor, care a fost un procuror care a lucrat pe linga fosta securitate inainte de 1989 si de doamna judecator Aspazia Cojocaru", a spus presedintele PIN Cosmin Gusa, in emisiunea „Realitatea Zilei", precizind ca a primit informatia in cursul zilei de luni si ca isi asuma intreaga responsabilitate pentru cele afirmate. Gusa a facut dezvaluirea, sustine el, in contextul in care Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte miercuri cu privire la suspendarea presedintelui si ar putea fi santajati cu trecutul lor. „Cu asemenea informatii, care nu sint facute publice, oameni care au acces la ele, care sint in legatura cu serviciile secrete pot sa santajeze nestingherit", a spus Cosmin Gusa.

„Aceasta informatie cunoscuta deja in medii poate sa fie folosita pentru un santaj direct asupra lor in legatura cu votul constitutionalitatii demersului de suspendare", a mai spus Gusa, care ulterior a revenit, spunind ca nu este sigur daca CNSAS este la curent cu aceste informatii. In plus, din CNSAS nimeni nu a putut fi contactat pentru a confirma sau infirma informatiile. Aspazia Cojocaru a fost numita judecator de Camera Deputatilor, in 2004, fiind cercetatoare la Institutul de Studii Juridice al Academiei. Acolo a fost colega de serviciu cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu. Kozsokár Gábor este la ultimul an de mandat la Curtea Constitutionala, fiind numit in 1998 de Senat. El a fost procuror la Procuratura raionului Fagaras, Procuratura locala Sf. Gheorghe si Procuratura jud. Covasna, procuror-sef al Procuraturii locale Sf. Gheorghe, procuror-sef adjunct al Procuraturii judetului Covasna, primar al judesului Covasna. Intre 1990 si 1998 a fost senator.

(articol aparut doar in editia online)