Barbatii se imbolnavesc pentru ca si-au pierdut din privilegiile traditionale. Femeile, pentru ca salariul mare combinat cu stresul le indeamna la comportamente mai riscante. Oricum, egalitatea dintre sexe afecteaza sanatatea.

Cercetatorii suedezi de la Institutul National pentru Sanatate Publica au luat la bani marunti date despre persoanele care lucreaza in sectorul public si privat din cele 290 de municipalitati ale tarii. Au utilizat noua indicatori pentru a masura egalitatea dintre sexe, inclusiv proportia de barbati si femei aflati in pozitii de management si venitul mediu. Urmatorul pas a fost sa ia pulsul sanatatii acelorasi persoane, confruntind indicatorii cu cifrele locale referitoare la speranta de viata, dizabilitatile si numarul de zile absentate de la serviciu pe motiv de boala. Rezultatele cercetarii au fost publicate in jurnalul „Social Science and Medicine".

Managerii mor mai repede

Concluzia a fost ca barbatii si femeile care beneficiaza de egalitatea in drepturi au sanse mai mari sa se imbolnaveasca sau sa sufere de vreo dizabilitate. Tot asa patesc si cei care cistiga la fel de mult. Aceia din pozitii de management, fie ei barbati sau femei, mor mai repede. In pofida acestei echivalente in suferinta, cercetatorii au avansat explicatii diferite pentru starea celor doua sexe. Sanatatea barbatilor ar putea fi subminata de ceea ce ei vad ca pe o pierdere a privilegiilor traditionale. Cit despre femei, ele au mai multe oportunitati de comportament riscant din cauza combinatiei dintre venitul crescut si stresul rezultat din timpul - tot mai mult - petrecut la serviciu. Studiul precizeaza insa ca e posibil si ca egalitatea sexelor sa nu fi fost inca realizata in societate si ca aceste rezultate sa fie doar o consecinta a tranzitiei.

Cine nu tine pasul

„Suedia se poate sa fi ajuns in momentul critic in care expansiunea univoca a femeilor in roluri, sfere si activitati traditional masculine nu va conduce la efecte pozitive asupra sanatatii decit daca barbatii isi altereaza si ei semnificativ comportamentul", considera autorii studiului. Anastasia de Waal, director pe politici familiale la think-tank-ul britanic Civitas, crede ca rezultatele cercetarii nu trebuie luate ad litteram. „Pericolul este ca aceste date sa fie interpretate ca un avertisment impotriva schimbarilor din diviziunea muncii. De fapt, ceea ce necesita Suedia este o egalitate completa de gen, cu barbatii patrunzind in sfera privata in aceeasi masura in care femeile au intrat in cea publica", opineaza De Waal.

Sexul frumos n-are priza la noi Potrivit eurobarometrului impotriva discriminarii, 94% dintre romani cred ca apartenenta la sexul tare este cel mai mare avantaj pe care il poti avea in aceasta tara. Acelasi studiu releva si ca sintem de acord cu europenii in privinta discriminarii sexuale, pe care o consideram cel mai putin raspindita. Si, precum restul colegilor de UE, romanii cred in proportie de 70% ca este nevoie de mai multe femei in pozitii de conducere la locul de munca. Peste jumatate dintre noi opineaza ca n-ar strica mai multe femei parlamentari.

Cimpul muncii e mai negru la vecinii de la vest Potrivit studiului „Gender Gap" din 2006, realizat de ONU, Ungaria sta cel mai prost din Europa Centrala si de Est la egalitatea de gen. Femeile capata jumatate din salariul unui barbat aflat in aceeasi pozitie, iar hartuirea sexuala la locul de munca e o problema constanta si nerezolvata, sustin expertii. Cu toate ca ele sint mai educate si vorbesc mai multe limbi straine, doar 35% dintre unguroaice sint manageri. Desi peste jumatate dintre persoanele implicate in educatia superioara sint de sex feminin, doar 8% dintre profesorii universitari sint urmase ale Evei. Procentajul de femei care muncesc part-time (4,6%) este foarte mic in Ungaria, comparativ cu cel european (25,9%), din cauza lipsei de oportunitati. O alta problema recurenta a Ungariei este faptul ca femeile angajate la companii multinationale nu isi iau concedii de maternitate de teama sa nu isi piarda slujba. „Ragazul" de paternitate este o necunoscuta pentru majoritatea vecinilor nostri de la vest. Pe o scara de la unu la sapte, care masura cit de eficient combat institutiile hartuirea sexuala la locul de munca, ungurii au luat 2,5. Surpriza maghiara este ca in domeniul stiintific prezenta feminina este mai numeroasa decit cea masculina. Proportia de avocate, managerite si femei in posturi guvernamentale de conducere este consistenta, de 52%. Dintre cele 115 tari evaluate de autorii studiului, Ungaria ocupa locul 55. Aurul il ia Suedia, iar in coada clasamentului stagneaza Nepalul, Pakistanul, Arabia Saudita si Yemenul.